Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD'de bugün açıklanacak olan ve düşüş kaydetmiş olması beklenen imalat verilerinin öncesinde Avrupa'daki hisseler değer kaybetti; ABD'de endeks vadelileri düştü ve hazine kağıtları artışa geçti. Emtia da geri adım atanlara dahil oldu. İsviçre frangı ise yeniden yükselişe geçti.

Stoxx Europe 600 Endeksi, önceki 3 günde kaydetmiş olduğu yüzde 4'lük artışa bugün ara vererek yüzde 0.6 geri adım attı. Standard&Poor's 500 Endeks Vadelileri yüzde 0.5 gerilerken, ABD'nin 30 yıllık hazine tahvilleri 3 baz puan düştü. İspanya'daki 10 yıllık tahviller 5. gününde de değer kaybını sürdürdü. Standard&Poor's'taki emtia endeksi S&P GSCI Endeksi, endüstri metallerinin öncülüğünde düşerek, 6 günden bu yana ilk kaybına işaret etti. İsviçre frankı ise 16 önemli para biriminin hepsi karşısında güçlendi.

ABD'de bugün Arz Yönetimi Enstitüsü tarafından açıklanacak olan imalat endeksinin Ağustos ayında 2 yıldan bu yana ilk kez düşüş kaydetmiş olacağı tahmin ediliyor. Dün Brezilya Merkez Bankası sürpriz bir şekilde faiz indirirken, Çin'in de ihracat siparişleri 2 yıldan fazla süredir ilk kez azaldı.

Bank of Tokyo-Mitsubishi UFJ Ltd.'ın Döviz stratejistlerinden Lee Hardman, riskli varlıkların en kötüyü geride bıraktığına ilişkin bir görüş birliği olduğunu, ancak son artışların daha çok iyimserlikten kaynaklandığını söyledi.

Euro bugün de dolar karşısındaki değer kaybını sürdürdü. Avrupa'nın ortak para birimi euro, dolar karşısında yüzde 0.6 değer kaybederek, 3. gününde de zayıfladı. İsviçre frankı euro karşısında yüzde 1.4; dolar karşısında ise yüzde 0.8 primlendi.

S&P GSCI Endeksi, yüzde 2.2 düşen çinkonun öncülüğünde yüzde 0.7 geriledi. Bakır, 6 gündür devam eden kazanç dönemine son verdi ve yüzde 1.5 düştü. Ekim vadeli petrol kontratları da 44 centlik düşüşle varil başına 88.37 dolardan işlem gördü.

Altın, 2. gününde de değer kaybederken, spot altın yüzde 0.5 düşüşle 1,819.68 dolardan fiyatlandı. 23 Ağustos'ta 1,913.50 dolarla rekoru test eden değerli metal, bu ay yüzde 12 yükselerek Kasım 2009'dan bu yana en iyi performansını gösterdi.