Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Euro Bölgesi'ndeki borç krizinin kötüleşmesiyle riskli varlık talebi düştü; Japon hisseleri 3. gününde de değer kaybetti. Nikkei 225 Endeksi günü son 2 haftanın en düşük değerinden kapadı.

Japonya'nın en büyük bankası Mitsubishi UFJ Financial Group Inc., Avrupa'daki sigorta primlerinin rekor seviyelere tırmanmasının ardından yüzde 2.1 düştü. Japonya'nın en büyük nükleer enerji teçhizatçısı Toshiba Corp., şirketin Westing Electric'in yüzde 20 hissesini Shaw Group'tan alacağına dair haberin üzerine yüzde 6.4 geriledi. Nükleer enerji operatörü Kansai Electric Power Co., Japonya'nın yeni başbakanının nükleer enerjiye destek vermesi üzerine yüzde 5.1 değerlendi.

Nikkei 225 Endeksi yüzde 1.4 düşüşle 8,659.05 puana geriledi ve 24 Ağustos'tan bu yana en düşük değerinden kapandı. Topix Endeksi de yüzde 1.3 kayıpla 745.83 puandan işlem gördü.

Yunanistan'ın 2. kurtarma paketini alıp alamayacağına ilişkin endişelerden ötürü, Avrupa'daki durumun oldukça vahim olduğunu belirten Tokyo'daki Resona Bank Ltd.'ın baş ekonomisti Koichi Kurose, Japon hisselerinin de küresel piyasalardaki düşüşü takip ettiğini, ancak henüz dip noktasının görülmediğini söyledi.

Nikkei 225 Endeksi bu yıl ABD'deki büyüme rakamları ve Avrupa'daki borç krizinin bankacılık sektörüne zarar vereceğine dair endişelerin etkisiyle yüzde 15 değer kaybetti.

Topix'in bugünkü kayıplarında en çok bankalar ve elektrik şirketleri etkili oldu. Mitsubishi UFJ Financial Group yüzde 2.1 kayıpla 327 yenden fiyatlanırken, dünyanın en büyük fotoğraf makinası üreticisi Canon Inc. de yüzde 1.4 düşüşle 3,455 yene geriledi.