Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Asya paraları Endonezya rupisi ve Filipin pezosu öncülüğünde değer kaybetti. Asya paralarındaki düşüşte Avrupa'daki borç krizinin kötüleştiğine ve ABD'nin ihracatlarını azaltacağına ilişkin endişeler etkili oldu.

Asya'nın en büyük dördüncü ekonomisi Güney Kore'nin Maliye Bakanlığı, ekonominin küresel risklerden ötürü belirsizliklerle karşı karşıya olduğunu söyledi. Almanya Başbakanı Angela Merkel'in bu yıl 5. kez yenilgi alması ve Avrupalı liderler ile IMF arasındaki gerginliğe dair haberler, Stoxx Europe 600 Endeksi'ni aşağı taşıdı. Stoxx Europe 600 Endeksi dün Mart 2009'dan bu yana en sert 2 günlük düşüşüne işaret etti.

Euro Bölgesi'ndeki sorunların ve ABD ekonomisinin piyasalardaki belirsizliği artırdığına, bunun da en çok Asya ekonomilerinde hissedildiğine dikkat çeken Commonwealth Bank of Australia'nın Döviz stratejistlerinden Andy Ji, şu an yatırımcıların risk iştahının kapalı olduğunu, bunun da Asya paralarını etkilediğini belirtti.

Endonezya rupisi, ABD doları karşısında yüzde 0.3 düşüşle 8,565 seviyesinden işlem görürken, Filipin pezosu da yüzde 0.3 kayıpla 42.292 düzeyine geriledi. Singapur doları, Güney Kore wonu ve Malezya ringgiti yüzde 0.2'lik düşüşler kaydetti ve sırasıyla 1.2090; 1,071.15 ve 2.9880'den işlem gördü.

Asya'da yen hariç en çok işlem gören 10 para biriminin dolar karşısındaki hareketini izleyen Bloomberg-JP Morgan Asya Dolar Endeksi 119.30 puan seviyesinden bir haftanın en düşük düzeyine işaret etti. MSCI Asya-Pasifik Endeksi bugün yüzde 1.1 kayıpla, son 3 günde kaydettiği kayıpları yüzde 4.8'e çıkardı.