Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Yunanistan'ın Euro Birliği'nde kalıp kalamayacağına ilişkin şüpheleri tetikleyen krizde, kritik noktada bulunan Atina'daki yetkililer, ülkenin borçlarının kontrol dışına çıktığını ve bütçe hedefinin tutturulamayacağını söylüyor. Yunanistan'ın CDS'ler, ülkenin 5 yıl içinde temerrüde düşme ihtimalini yüzde 87 olarak verirken; 2 yıllık Yunan tahvillerinin getirisi de dün ilk kez yüzde 50'nin üzerine çıktı.

Yunan ekonomisinin kötü durumu, İtalya'daki bütçe kesintisini öngören programlarda isteksizlik ve Avrupalı bankaların yükselen borçlanma maliyetleri, yatırımcıların, Euro Bölgesi liderlerinin bölgedeki borç krizini önlemeyi başaramayacağına ilişkin endişelerini artırıyor.

Yatırımcıların ve piyasa oyuncularının Euro Birliği'nde inançlarını tamamen kaybettiklerine dikkat çeken Londra'daki Mizuho International Plc.'nin baş Avrupa ekonomisti Riccardo Barbieri, Yunanistan ve diğer krizdeki ülkelerin mali sıkılaştırmalarına devam etmelerinin istendiğini, ancak bunun esnek kur politikasına sahip olunan durumlarda işe yaradığını belirtti.

2 yıllık Yunan tahvillerinin getirisi ile aynı vadeli Alman kağıtlarının arasındaki getiri farkı dün yüzde 49.95 seviyesinden rekor kırdı. Yunanistan'ın CDS'leri ise 182 baz puan artışla 2,532 seviyesinde seyrediyor.