Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Gelişen piyasa hisse senetleri, Avrupa liderlerinin borç sorununa çözüm bulamayacağı endişelerinin küresel ekonominin görünümünü olumsuz etkilemesine bağlı olarak satış ağırlıklı seyrediyor.

MSCI Gelişen Piyasalar Endeksi fazla bir değişiklik göstermeyerek, Londra saati ile 10:38'de 989.23 puanda kaldı. Endeksteki 382 hisse değer kaybederken, 271 hisse değer kazandı. Endeks önceki iki seansta yüzde 4.7 kaybetti. Kore'de Kospi Endeksi yüzde 1.1 ve Çin'de Şanghay Bileşik Endeksi yüzde 0.3 geriledi. Polonya ve Macaristan Borsalarının gösterge endeksleri, İsviçre Merkez bankası'nın euro/frank için bir taban seviyesi belirlediğini açıklamasının ardından en az yüzde 1.8'lik yükselişler gösterdi.

RBC Capital Markets'in Londra ofisinde, aralarında Robert Beange'in de bulunduğu analistler, "Dün finans hisselerindeki keskin hareketler ve çevre ülkelerdeki faiz farkları nedeniyle, piyaslarda temel odaklanma Avrupa üzerinde kalmaya devam ediyor" dedi ve "Bugünkü manşet risk, İtalya hükümetinin kemer sıkma tedbirlerini görüşmesi, Alman, Hollandalı ve Finlandiyalı bakanların Yunanistan'a yardım karşılığı teminat konusunu görüşmek için biraraya gelmeleri ve Yunanistan'a yardım konusun parlamentoda görüşülecek olması nedeniyle daha da şiddetli olacak" yorumunda bulundu.

Avrupa hisse senetleri, Stoxx 600 Endeksi'ndeki yüzde 4.1'lik kayıpla birlikte, Mart 2009'dan bu yana en hızlı iki günlük düşüşünü gerçekleştirdi. Almanya, Hollanda ve Finlandiya'dan bakanlar bugün Yunanistan'a yardım için Finlandiya'nın teminat talebini görüşecek. İtalya Senatosu'nda ise, genel grev ortamında, kemer sıkma tedbirleri görüşülecek.