Roubini'den "erken kriz" kehaneti
Kriz kahini Nouriel Roubini, ekonomilerdeki son yavaşlamanın yeni bir krizin zamanlamasını öne çektiğini söyledi
New York Üniversitesi ekonomisi profesörü ve kriz kahini lakabıyla tanınan Prof. Nouriel Roubini kriz beklentisini öne çekti. Birkaç ay öncesine kadar “kusursuz fırtınanın 2013’te olacağını” düşündüğünü belirten Roubini, ancak ABD ve Euro Bölgesi’ndeki zayıflıkların bunu daha erkene çektiğini söyledi. Roubini, ikinci dibin daha önce olmasını beklediğini ifade etti.
İkinci dibin 2013'te ya da daha öncesinde olabileceğini savunan kriz kahini, bunun ekonomik krizi çözmek için kullanılacak araçlara bağlı olarak değişeceği tahmininde bulundu.
Nouriel Roubini, gelişmiş ülkelerin resesyona girme ihtimalini yüzde 60 olarak tanımlarken, ekonomiler için acil durum desteği seçeneklerinin tükendiğini iddia etti.
Ekonomik büyümenin şimdi sağlanmasının gerektiğine dikkat çeken Roubini, kısa vadede devasa desteklere ihtiyaç olduğunu, aksi halde bir başka büyük buhran yaşanacağını ileri sürdü.
Roubini, "durum daha kötüye gidiyor ,bir kaç yıl öncesi ile şimdinin farkı politika silahlarımız tükeniyor" uyarısında bulundu.
Yatırım kararlarını da anlatan kriz kahini, “çok param olsaydı genelde nakitte kalırdım; özellikle de dolarda" dedi. Prof. Roubini, Amerikan dolarının finansal kriz dönemlerinden güçlü olduğunu savundu.
Ayrıca Roubini, bütçe açığı ve kamu borcu düşük olan Kanada ve Avustralya gibi ülkelerin tahvillerini alacağını, emtialardan ve hisse senetlerinden ise uzak duracağını belirtti.