Trichet: Ekonomiye yönelik tehditler yoğunlaştı
-
Avrupa Merkez Bankası Başkanı Trichet, ekonomik görünüme yönelik tehditlerin yoğunlaştığını söyledi
Avrupa Merkez Bankası Başkanı Jean-Claude Trichet, faiz kararı sonrası düzenlediği basın toplantısında, 17 üyeli Euro Bölgesi ekonomisi için olumsuz bir tablo çizdi ve bu durumun "özellikle yüksek belirsizlik" meydana getirdiğini kaydetti.
Trichet, bölgedeki borç krizinin kötüleşmesi ile birlikte, Euro Bölgesi ekonomisine yönelik tehditlerin "yoğunlaştığını" ve ve enflasyon risklerinin azaldığını kaydetti. Trichet'nin bu açıklamaları, borç krizi daha da kötüleşirse, yetkililere ilave adımlar atmak için bir seçenek sağladı.
Trichet, Avrupa Merkez Bankası'nın politika faizini değiştirmeyerek yüzde 1.5'te bıraktığı toplantının ardından Frankfurt'ta yaptığı açıklamada, ekonominin "özellikle yüksek belirsizlikle ve yoğun aşağı yönlü risklerle" karşı karşıya olduğunu belirtti. Avrupa Merkez Bankası bu yıl için büyüme tahminini aşağı çekti ve Trichet, enflasyon tehlikelerinin "geniş anlamda dengelendiğini" söyleyerek, geçen ay bu risklerin yukarı yönlü olduğunu sözlerine ekledi. Trichet, para politikası halen "genişlemeci" durumdayken, Euro Bölgesi'nin bazı bölüümlerinde finansman koşullarının kötüleştiğini söyledi ve Avrupa Merkez Bankası'nın, ihtiyaç duyulması halinde, piyasalara daha fazla nakit pompalamaya hazır olduğunu kaydetti.
Borç krizi Avrupa bankalarına yönelik güvenin azalmasına ve buna bağlı olarak, borçlanma maliyetlerinin artmasına neden oluyor. Bu durum, Nouriel Roubini ve Nobel ödüllü Joseph Stiglitz gibi ekonomistleri, AMB'ye faizleri hızlı bir biçimde düşürmesi çağrısında bulunmaya yöneltiyor. Avrupa Merkez Bankası, enflasyonla mücadele etmek için faizleri Nisan ve Temmuz aylarında yükseltmişti.
Euro, Trichet'nin açıklamalarının ardından 1.3987 dolar seviyesine kadar düştü. Avrupa ortak para birimi, açıklamalar öncesi 1.4043 dolar seviyesinde seyrediyordu. Gösterge niteliğindeki 10 yıl vadeli Almanya tahvilinin faizi 8 baz puan düşerek yüzde 1.828'e indi.
Temmuz ayındaki faiz artırıöımdan bu yana, Yunanistan, İrlanda ve Portekiz'i içine alan borç krizi, bölgenin üçüncü ve dördüncü büyük ekonomileri olan İtalya ve İspanya'ya da sıçradı. Bu durum, Avrupa Merkez Bankası'nı İtalyan ve İspanyol tahvillerini almak zorunda bıraktı.