Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Türkiye İstatistik Kurumu tarafından açıklanan Temmuz ayı sanayi üretim verilerini Bloomberg HT'ye değerlendiren İstanbul Demir ve Demirdışı Metaller İhracatçıları Birliği (İDDMİB) Başkanı Tahsin Öztiryaki, Ağustos ayında sanayi üretiminde bir miktar düşüş olasılığına karşın yurdışından aldıkları siparişlere bağlı Eylül ayında yüzde 6.9'un üzerinde bir artış beklediklerini söyledi.  
 
Öztiryaki; ''Farklı beklentilere herzaman açık olmamız lazım. Türkiye Avrupa'nın kriz yaşadığı bir dönemde ihracatını artırdı. Dolayısı ile ihracat demek imalat demek, imalat demek ise sanayi kapasitesinin artışı demek. Önümüzdeki dönemde Türkiye'nin ihracat artışı devam edecek. Bugün 2023 yılında 500 milyar dolar hedefi için değişik önlemler alınıyor, artık ihracatçının hükumet tarafından öneminin daha iyi algılandığı bir dönemdeyiz. Rakamsal olarak 6.9'luk artış kapasite kullanımının yaklaşık % 76 ile % 78'e ulaştığını gösteriyor. Ancak hala %25'lik bir açığımız var. Bugün bu % 25'lik kaybı koyduğumuzda 180 milyar dolara yakın bir ihracat demek. Buna 100 milyar dolara yakın katma değeri yüksek ürünlerin ihracatını da eklersek 300 milyar dolara ulaşmış oluruz ki bu da istihdam ve kapasite artışı anlamına geliyor. 2023 yılında 500 milyar dolar ihracat hedefine ulaşabilmemiz için kapasitemizi bir misli daha artırmalıyız'' diye konuştu.
 
''HÜKUMETİN YENİ TEŞVİKLERİ NOKTA VURUŞ ŞEKLİNDE OLACAK''
 
Resesyonun konuşulduğu bir ortamda sanayicilerin aldığı tedbirleri sorduğumuz İDDMİB Başkanı Öztiryaki, ''Dünyada bugün farklı gelişmeler var. Bir tarafta durgunluk diğer tarafta tamamen duran hayatların canlanması için çalışmalar var.Suriye'deki, Mısır'daki, Libya'daki olaylar yeni hayatların başlamasına sağlayacak hareketler. Mesela Libya yeniden yapılandırılacak, Irak'ta büyük bir potansiyel var, Mısır'dan çok işler aldık. Biz Türk sanayicisi olarak dünyanın her noktasındaki işe tereddüt etmeden gidebiliyoruz. Bizim yaşadığımız zorlukları; enflasyonu, gecelik faizleri birçok ülkenin sanayicisi nasıl aşacağını dahi bilemez. Türk sanayicisi bu konuda çok deneyimli yani krizlerle yoğrulduk, nasıl başa çıkılabileceğini biliyoruz. Biz,yeni pazarlar, yeni ürünler, hükumetin vereceği yeni teşvikler ile büyümedeki artışımızı sürdüreceğimize inanıyorum. Hükumet artık teşvikleri sektörel bazda noktasal vuruşlar şeklinde verecek. Yani teşvikler artık nokta vuruş olacak'' şeklinde yanıtladı.   
 
''SANAYİ ÜRETİMİNDE AĞUSTOS AYINDA DÜŞÜŞ YAŞANABİLİR''
 
Sanayide Temmuz ile Ağustos ayı öngörülerini paylaşan Öztiryaki, ''Ağustos ayında küçük bir düşüş bekliyoruz ancak Eylül'de sanayi üretimi tekrar yükseliş trendine devam edecektir. Yurtdışından aldığımız siparişlere bağlı Eylül'de yüzde 6.9'luk rakamın üzerine çıkabileceğimizi düşünüyorum'' dedi.
 
Ara malı ithalatındaki artışı sorduğumuz Öztiryaki, ''Türkiye'de bugün hiçbir sektörde ara malı ithalatı yoktur diyemeyiz. Ara malı ithalatını durdurun desek yine zorlanırız. Biz ara malı ithalatını en iyi şartlarda fazla yüklenmeden yapmalıyız. Bugün ara malı ve hammaddeyi Türkiye'de üretir hale gelmeliyiz. Ara malı üretiminde tecrübelerimizi geçtiğimiz dönemdeki kur politikasından dolayı zaafiyete uğrattık. Ara malı üreticileri devreden çıktı ve dönmeleri için zamana ihtiyaç var. Genç kuşak üreticilerin bu konuda tereddütleri var.Ancak hammadde üretiminde birşeyler yapmamız lazım. Örneğin mutfak ürünleri ihraç ediyoruz ancak bunların hammaddesi ithal. Türkiye demir çelik ihracatı yaptığı kadar hurda ithalatı gerçekleştiriyor. Türkiye'de bu madenlerin hepsi var. Cevherden hammadde üretecek hale geleceğiz bu da hükumetin vereceği noktasal teşvikler ile olacak. Bugün paslanmaz çeliğin hammaddesini 3.000 dolara satın alırken nikel ve kromu birleştirdiğimizde bunu 2.000 ile 2.500 dolara mal etmemiz mümkün. Yani yapabileceklerimizin üretimini yapıyor olmalı, ithal etmek zorunda kaldıklarımızı da en iyi şartlarda almalıyız.'' şeklinde cevap verdi.
 
Hande Berktan
hberktan @bloomberght.com