Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Rusya Devlet Başkanı Dmitry Medvedev'in Yaroslav kentinde düzenlediği küresel politika forumunda konuşma yapmak için davet edilen Krugman, ''küresel ekonominin gerilemesine yol açabilecek bir hız kesme durumu olduğunu'' belirterek, resesyon riskini ''oldukça yüksek belki yüzde 50'' olarak açıkladı.

Geçen ay küresel resesyon riskinin üçte birden ''biraz yüksek'' olabileceğini söyleyen Krugman, gelişmiş ülkelere mali kemer sıkma politikalarından vazgeçmesi ve merkez bankalarının daha genişlemeci para politikası kabul etmesi çağrısında bulunmuştu.

Sanayileşmiş G-7 ülkelerine atıfta bulunan Krugman, ''finansal sorunları olmayan, rahatça borçlanabilecek G-7 ülkesinden en az beşinin, mali tarafta tasarruf önlemlerini ertelemeye ihtiyaçları olduğunu kavraması gerektiğini ve merkez bankalarının sıkılaştırmaya değil, genişlemeye ihtiyaçları bulunduğunu'' belirtti.

New York Times gazetesine köşe yazarı olan Krugman, ABD Başkanı Barack Obama'nın 447 milyar dolarlık istihdam paketini Cumhuriyetçilerin kontrolündeki Kongre'den geçirme ''şansını sıfıra yakın'' gördüğünü de ileri sürdü.

Obama istihdam paketini açıklamadan önce Krugman, ''Gerçekçi olmak gerekirse, bu paketi geçirme şansı sıfıra yakın. Bu kötü bir şey. Gelecek yıl ve sonrasında işsizlik oranını şimdiki ve belki daha yüksek seviyelerde görmeye devam edeceğiz'' dedi.

Krugman, Çin'in hızlı büyüyen ekonomisinin, küresel büyümede ani bir düşüşü tersine çevirmeye yardım etmede yeteri kadar büyük olmadığını da vurguladı.

Krugman, 2008 yılında Nobel Ekonomi Ödülü almıştı.avro