Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

ABD'nin Ankara Büyükelçisi Francis Ricciardone, resmi konutunda düzenlenen ve Türkiye'de görev yapan ve yaşayan yüze yakın Amerikan vatandaşının katıldığı törende, ''Herkesin, kendi bireysel hayatını, tarihin akışını ve dünyayı sonsuza kadar değiştiren o saldırı anını, yaşadıkları şoku ve hissettikleri güçlü duyguları hatırladığını'' söyledi.

Türkiye saati ile 15.40'da Amerikan bayrağının yarıya indirilmesiyle başlayan törende, Dünya Ticaret Merkezi ve Pentagon'a uçakların çarptığı dakikalarda tören kıtası tarafından çan çalındı. Büyükelçi ve katılımcılar ayrıca Amerikan ulusal marşını seslendirdi.

Saldırı sırasındaki duygularını paylaşan Ricciardone, saldırı olduğu gün Washington'da olduğunu belirterek, kişisel olarak herkesin öncelikle yakınları için kaygılandığını belirtti. ''Kişisel olarak, ailemi, nerede olduklarını, emniyetlerini düşündüm. Eşim Dışişleri Bakanlığında çalışıyordu o dönemde ve ilk söylentilere göre, Dışişleri Bakanlığı da saldırıya uğramıştı. Çok endişelendim, cep telefonumu kullanmak istedim ama herkes cep telefonunu kullanmaya çalışıyordu, ulaşamadık, çok endişelendik'' diye konuştu.

''O gün televizyona yapıştık'' diye konuşan Ricciardone, aynı gün Dışişlerindeki çalışma grubunun şefi seçildiğini ve koordinasyonu kendisinin sağladığını kaydetti.

Ricciardone, ''El Kaide lideri Usame Bin Ladin'in öldürülmesinin ardından dünya daha güvenli bir yer olacak mı?'' sorusuna karşılık ''İnşallah'' yanıtı verdi. Büyükelçi, dünyada hala yeterince güvenlik olmadığını belirterek, bunun sağlamanın koşulunun ''herkesin beraber ve etkili işbirliği yapması'' olduğunu kaydetti.