Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Çin Hükümeti'nin haftasının açıkladığı verilere göre ülkede ithalatlar yıllık bazda yüzde 30.2 artış kaydederek, 155.6 milyar dolarla rekor düzeye ulaştı. Çin'in ihracatı ise yüzde 24.5 yükseldi ve dünyanın en hızlı büyüyen ekonomisi böylece Ağustos ayında 17.8 milyar dolar ticaret fazlası vermiş oldu. Bu rakam Temmuz ayında 31.5 milyar dolar olmuştu.

Çin'in ithalatlarının Ağustos ayında rekor kırması, küresel ekonomideki yavaşlama sinyallerine rağmen, ülkenin iç taleplerinin güçlü olduğuna işaret ediyor.

ANZ'nin analistlerinden Li-Gang Liu, Ağustos ayı ihracat ve ithalat rakamlarının, Çin'deki ekonomik büyümenin dış taleplerden çok iç taleplerle desteklendiğini, büyümenin de hâlâ güçlü olduğunu gösterdiğini belirtti.

Çin'in iç talebi artırmaya yönelik attığı adımlar, yalnızca ülkenin kendi ekonomisini dengeleme çabalarını değil, aynı zamanda küresel ekonomideki yavaşlamaya ilişkin korkuları da yansıtıyor.

Asya'daki Mizuho Securities'in ekonomistlerinden Shen Jianguang, Avrupa'daki borç krizi ve ABD'nin büyümesindeki yavaşlamaların, önümüzdeki aylarda Çin'in ihracat rakamlarına yansıyacağını belirterek, Çin'in ihracatlarının dördüncü çeyrekte yüzde 10'un altında büyüme kaydetmesini beklediğini söyledi.

Diğer yandan Çin'deki üretim maliyetlerinin düşüklüğüne dikkat çeken bazı analistler de, küresel yavaşlamanın, Çin'in ihracatlarını artırabileceğini de belirtiyor.