Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Borç krizindeki Yunanistan'ın iflasa yaklaştığına ilişkin spekülasyonun krizin bankacılık sistemine sıçrayacağına ilişkin endişeleri artırmasıyla Asya Borsaları değer kaybettirdi. MSCI Asya Pasifik Endeksi son 3 haftanın en düşük seviyesine geriledi.

Avustralya'nın en büyük bankası Commonwealth Bank of Australia yüzde 4.2 düştü. Dünyanın en büyük otomobil üreticisi Toyota Motor Corp. yüzde 2.1 değer kaybetti. Avrupa'nın en büyük bankası HSBC Holdings Plc de Hong Kong'da yüzde 4.3 geriledi. Dünyanın en büyük maden şirketi BHP Billiton Ltd., petrol ve metal fiyatlarındaki düşüşün etkisiyle yüzde 3.6 düşüş kaydetti. Cochlear Ltd. ise şirketin  bazı ürünlerini geri çağırmasının ardından yüzde 20 değer kaybetti.

MSCI Asya Pasifik Endeksi yüzde 2 düşüşle 118.39 puana gerileyerek, 22 Ağustos'tan bu yana en düşük seviyesine geriledi. Endeks geçtiğimiz ay Avrupa va ABD'ye ilişkin endişelerin etkisiyle yüzde 8.6 değer kaybederek Mayıs 2010'dan bu yana en düşük seviyesini kaydetmişti.

Avrupa'daki durumun iyileşmek yerine daha da kötüye gittiğini belirten BNP Paribas SA'nın Asya hisseleri araştırmacılarından Erwin Saft, Asya'da piyasaların aşağıda seyrettiğini, büyük ekonomilerin de krize sürüklendiğini söyledi.

Japon Nikkei 225 Endeksi yüzde 2; Avustralya'daki S&P/ASX 200 Endeksi ve Hong Kong Hang Seng Endeksi yüzde 3.3'er değer kaybetti. Asya'da Güney Kore, Çin ve Tayvan borsaları bugün tatil sebebiyle kapalı.