Bloomberght
Bloomberg HT Haberler Piyasaları Avrupa endişeleri vuruyor

Piyasaları Avrupa endişeleri vuruyor

Yunanistan'ın yarattığı endişeler riskli varlıkları baskı altında tutuyor. Dünya genelinde borsaların seyri aşağı yönlü bir eğilim sergiliyor

Giriş: 12 Eylül 2011, Pazartesi 08:56
Güncelleme: 12 Eylül 2011, Pazartesi 17:19

ABD VE ASYA KIRMIZIDA

Cuma günü borç krizi endişeleri ile gerileyen ABD endekslerinde sert satışlar yaşanmıştı. S&P 500 Endeksi haftayı % 2.67 düşüşle tamamlamıştı. Artan riskten kaçış hareketiyle beraber hisse senetleri gerilerken tipik olarak ABD Doları değer kazanıyor. Dolar Endeksi güne 77.5'ten başlarken, diğer bir güvenli liman olarak kabul edilen Japon Yeni ise Dolar'a karşı 77.47 seviyesinde. İsviçre Frankı ise Merkez Bankası'nın belirlediği 1.20 seviyesinin üzerinde tutunuyor. Asya borsalarında satışlar açılışın ilk dakikasından bu yana sürüyor. MSCI Asya Pasifik Endeksi % 2 gerilerken, Japonya Nikkei 225 Endeksi % 2.31 düşüşle 8.536 puanda. Asya'da bugün Güney Kore, Tayvan ve Çin piyasaları resmi tatil sebebiyle kapalı.

EMTİADA DÜŞÜŞ SÜRÜYOR

Cuma günü, 24 ham maddeden oluşan SPGSCI Emtia Endeksi % 1.53 düşerek sene başından bu yana getirisini % 4.3'e düşürmüş oldu. Sabah saatlerinde ABD tipi ham petrol % 1.86 düşüşle 85.62 Dolar'a işaret ederken, Brent tipi petrol ise 111.60 Dolar'da. Güçlenen Dolar ve yavaşlayan ekonomiler emtia fiyatlarını aşağı çekiyor. Spot altın da piyasadaki risk boşaltma modundan nasibini alırken kuvvetlenen Dolar buraya da satış getiriyor. Ons başına 1.850 dolara çekilen altın fiyatına diğer değerli maden fiyatların da eşlik ediyor. Gümüşte gelinen son seviye ons başına 41.22 dolar. Tarım emtiasında sakin bir seyir var. Bugün ABD Tarım Bakanlığı tarafından açıklanacak olan rapor yakındna takip edilecek. Rapor öncesinde mısır, soya fasulyesi ve buğday fiyatları yeşil bölgede işlme görüyorlar. Bakır ise son 3 haftanın en düşük seviyesine geriledi, diğer baz metallerde de satış görülüyor.

AVRUPA'DA GERGİN GÜN

Yunanistan'ın mali hedeflerini tutturamazsa daha önceden söz verilen kredi dilimini alamayacağı açıklamasıyla Almanya Maliye Bakanı Schauble gündeme oturdu. Açıklamaların ardından Yunanistan Başbakanı Papandreou son dakika

gelişmeleriyle meclisten yeni kemer sıkma tedbirleri geçirdi. İki yıl boyunca tüm emlaktan alınacak ve elektrik faturalarına yansıyacak bir vergi yürürlüğe konurken, meclis çatısı altında çalışan vekillerin de maaşı bir aylığına kesildi. Diğer yandan Mody's cephesinden 3 büyük Fransız bankasına not indirimi gelebileceği söylentileri de bu bankaları Yunanistan pozisyonlarını açıklamaya mecbur bırakıyor. Haziran ayında negatif izlemeye alınan bu bankaların notlarında gelebilecek olası bir indirim de hem Avrupa bankacılık sistemi için hem de Euro için olumsuz bir unsur olarak fiyatlanmaya deva ediliyor. Bugün Avrupa Merkez Bankası Başkanı Trichet'in ve Barroso ile görüşecek Merkel'in Avrupa krizine ilişkin yapacakları açıklamalar yakından takip edilecek.

İÇERİDE DAYANMA ÇABALARI VE DÖVİZİN SEYRİ

Cuma günü global satışlara göreceli olarak dayanmaya çalışan İMKB 100

Endeksi haftayı % 1.39 düşüşle 55.902 puandan tamamlamıştı. Sabaha ise güçlenen Dolar teması ile başlanıyor. Dolar / TL 1.8027'den alıcı bulurken, Euro / TL 2.4403'te ve Sepet Kur 2.1211'de. Gösterge tahvilde ise 7.90 bileşik önemli bir seviye olarak takip ediliyor. Bugün açıklanacak olan ikinci çeyrek büyüme verisi ve özellikle sene başından bu yana gerilemesi beklenen cari açık rakamı hayli önemli olacak.

Bugün açıklanacak veri akışı şu şekilde :

- TCMB Temmuz ayı ödemeler dengesi 10:00 Haziran ayında cari açık 7.55

milyar dolardı

- TÜİK Ağustos finansal yatırım araçlarının reel getiri oranlarını

açıklayacak 10:00

- TÜİK Türkiye'de 2.çeyrek GSYH verilerini açıklayacak 10:00 Önceki:

%11.0

- OECD Bölgesi'nde Temmuz öncü ekonomik göstergeler 13:00 Önceki:

102.2

- OPEC'in aylık Petrol Piyasaları raporu açıklanacak 13:30

- Çin, Tayvan ve Güney kore'de piyasalar tatil nedeniyle kapalı olacak

Twitter.com/Gokhan_Sen

Gökhan ŞEN (gsen@bloomberght.com)

Bloomberg HT Araştırma Bölümü