Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Avrupa Merkez Bankası Yönetim Kurulu üyesi ve Fransa Merkez Bankası Başkanı Christian Noyer, Fransız bankalarının sermayelendirme veya likidite ile ilgili sorunu olmadığını söyledi.

Noyer, yaptığı açıklamada, son 2 yılda sermayelerini 50 milyar euro artıran Fransız bankalarının, Yunanistan ile ilgili her türlü riski karşılaşabilecek güçte olduğunu savundu.

Societe Generale Bankası'nın CEO'su Frederic Kudea, Fransız hükümetiyle sermayelendirme konusunda görüşülmediğini belirtti. BNP Paribas, portföyündeki Yunanistan riskini 3.5 milyar dolar olarak gösteriyor.

Wall Street Journal gazetesinde yayınlanan bir haberde, kredi derecelendirme kuruluşu Moody's'in, Fransa'nın en büyük 3 bankası BNP Paribas, Societe Generale ve Credit Agricole'ün kredi notunun bu hafta düşürülebileceğine dikkat çekilmişti.

Gazetenin haberinin ardından son 3 ayda toplamda yüzde 40 değer kaybetmiş olan söz konusu Fransız bankalarının kaybı arttı.

Societe Generale bugün yüzde 12 değer kaybederek son 19 yılın en düşük seviyesine, Credit Agricole yüzde 14 kayıpla rekor düşük seviyeye, BNP Paribas da yüzde 12'in üzerinde zarar ederek son 2.5 yılın en düşük düzeyine geriledi. 3 Fransız Bankası'nın CDS'leri de rekora koştu.
Diğer yandan birçok ekonomist Moody's'in bu 3 banka için belirlemiş kredi notunun, diğer derecelendirme kıyasla daha yüksek olduğuna dikkat çekerek, yatırımcıların genellikle en düşük nota göre pozisyon aldıklarının altını çiziyor.

Uzmanlar, Moody's'in Fransız bankalarının kredi notunu indirmesinin zaten piyasalarda fiyatlandığını belirtiyor.