Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Yunanistan'ın borç sorununu çözmek üzere ortaya koyduğu taahhütlerini yerine getiremeyeceği ve temerrüte düşebileceği, Euro Bölgesi'nin borç sorununun derinleşebileceği, küresel ekonomik büyümeye ilişkin endişeler ve uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody's'in Fransız bankalarının kredi notunu düşürebileceğine yönelik kaygılar küresel piyasalarda sert satışlara neden oldu.

DOW JONES 11 BİNİN ALTINA İNDİ

ABD Borsaları da güne yüzde 1'in üzerindeki düşüşlerle başladı. S&P 500 Endeksi yüzde 1 düşerek 1,142.94 puan olurken Dow ise 10,992.10 puana geriledi.

Avrupa borsalarında da sert satışlar yaşandı. Gösterge Stoxx Europe 600 endeksi yüzde 2.8 oranında değer kaybetti. BNP Paribas, Societe Generale ve Credit Agricole hisseleri yüzde 8'den fazla düşerken FTSE 100 Endeksi'nde yüzde 2.2, Alman DAX'te yüzde 3.1 Fransız CAC 40'ta ise yüzde 4.3 oranında kayıplar görüldü.

Almanya Başbakanı Angela Merkel'in Yunanistan'ın temerrüte düşme ihtimaline karşı hazırlandığı haberiyle euro ise yen karşısında 2001'den beri en düşük seviyeye indi.

Öte yandan MSCI Dünya endeksindeki hisse senetleri yüzde 2 oranında düşüş kaydetti.

İMKB 100 SON SAATLERDE GELEN ALIMLARLA TOPARLANDI

Yunanistan kaygısı ve AMB'deki görüş ayrılıklarıyla tüm gün satıcılı seyreden İMKB 100 endeksi son 1 saatte kayıplarının bir kısmını telafi etti.

Avrupa'da bankacılık sektöründe özellikle Fransız ve Alman bankalarında hissedilen sert satışlar günün ilk yarısında İMKB'deki bankaları da vururken son saatlerde yerini alışlara bıraktı.

Sabah saatlerinde 1,80'i aşan Dolar/TL ise MB'nin 100 milyon dolarlık Döviz satım ihalesi ve beklenenden iyi gelen cari açık rakamlarının yarattığı olumlu havayla günü 1,7870 seviyelerinde kapattı.

Sabah saatlerine göre İMKB'deki ve kur tarafındaki daha olumlu havanın nedenlerinden bir diğeri de beklenenden iyi gelen 2. çeyrek büyüme rakamı oldu. İlk çeyrekte yüzde 11 büyüyen Türk ekonomisinin 2. çeyrekte beklentinin 2 puan üzerinde yüzde 8.8 büyüdüğü açıklanmıştı.

ALTIN, PETROL VE BAKIR DÜŞÜYOR

Yatırımcıların piyasalardaki kayıplarını telafi etmek için ellerindeki altın varlıklarını satmasıyla New York'ta Aralık teslim metal fiyatları 1,842.80 dolara kadar geriledi. Petrol fiyatları da küresel piyasalardaki endişelerin etkisiyle 85 dolara kadar gerilerken bakır da 1 ayın en düşük seviyesinden işlem gördü.