Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Çin, Avrupa'nın ülke tahvilleri piyasasında uzun dönemli yatırımcılardan biri olarak öne çıkıyor. Küresel ekonominin zor döneminde Pekin yönetiminden gelen her haber Avrupa'da olumlu karşılanıyor.

Financial Times gazetesi, Çin'in İtalyan tahvilleri ve İtalyan şirketleri satın almak için görüşmeler yaptığını yazdı. Haberin etkisi piyasalarda hissedildi; Amerikan Borsaları kayıplarını azaltırken ve endekslerin artıya geçmesini sağladı.

Bloomberg'in İtalyan bir kaynağa dayandırdığı haberine göre ise İtalyan yetkilililer bir kaç hafta önce Çinli yetkililerle Avrupa’nın üçüncü büyük ekonomisine yatırım için görüşmeler yaptı. Bloomberg'e konuşan kaynağa göre İtalya-Çin görüşmeleri, İtalyan bonolarının alımına odaklanmadı.

İtalya Maliye Bakanı Giulio Tremonti haber ile ilgili yorum yapmazken, Financıal Times,  Çinli heyetin geçen hafta Tremonti ile de görüştüğünü iddia etti.

İtalyan bir heyetin 2 hafta önce Pekin'e gittiğini yazan gazete, İtalyan ve Çinli heyetlerin önümüzdeki dönemde de görüşmelere devam edeceğini öne sürdü.

Avrupa tahvilleri alımı, Çin Başbakanı Wen Jiabao'nun Haziran ayındaki Avrupa ziyaretinde de gündeme gelmişti.

Avrupa bir borç krizi yaşarken, ülkesinin Avrupa ve euroya desteğini sunduğunu söyleyen Jiabao, ''Çin, Avrupa ve euroyu sürekli destekleyecek'' demişti.

Ekonomistler ise Pekin hükümetinin, yabancı yatırımlarını çeşitlendirerek ABD'nin uzun vadeli tahvillerine olan bağımlılığını düşürmeye çalıştığını belirtiyor.

Öte yandan Çin'in Avrupa'nın borç sorununun çözümüne katkısının çok büyük olmayacağı ve  daha çok moral boyutuyla sınırlı kalacağı uyarıları da bulunuyor.