Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Pazartesi günü ABD'de yayınlanan bir ankete göre, ekonomistler geçtiğimiz ay ABD'nin büyüme tahminlerini düşürdü. Ekonomistlerin büyük çoğunluğu ABD Merkez Bankası Fed'in yeni tahvil alımlarının da toparlanmayı canlandıracağını düşünmüyor.

ABD'de Ulusal Şirket Ekonomileri Birliği'nin (National Association for Business Economics) son anketine göre, birçok ekonomist dünyanın en büyük ekonomisi ABD'nin önümüzdeki yıl yüzde 2.3 büyüyeceğini öngördü. Uzmanların Mayıs ayında yaptığı tahminlerde bu oran yüzde 3.2 olarak belirlenmişti.

Ekonomistler aynı zamanda 2011'e ait büyüme tahminlerini de yüzde 2.8'den yüzde 1.7'ye çekti. Anket, Fed'in rekor düşük faizlerin 2013'ün ortalarına kadar değiştirilmeyeceğine yönelik kararının açıklanmasının ardından 10 Ağustos'tan sonraki 2 haftada düzenlendi.

Ankete katılan ekonomistlerin yüzde 43'ü Fed'in önümüzdeki 2 yıl içinde tahvil alımları yapacağını öngörürken, yüzde 33'ü de bu eylemin işe yaramayacağını düşünüyor.

Anket, işsizlik sorununun da ekonomistler tarafından en büyük sorun olarak gösterildiğine işaret ediyor. Uzmanların büyük çoğunluğu büyüme tahminlerinin yanısıra, istihdam tahminlerini de aşağı çekti. Mayıs ayında işsizliğin önümüzdeki yılın sonuna kadar yüzde 8'e düşeceğini öngören ekonomistler, bu rakamı da yüzde 8.5 olarak tahmin etti.

Uzmanlar tam istihdamın en erken 2015'te düzeleceğini öngörürken, tüketici harcamalarının da sinyal verdiğine dikkat çekti.

Ulusal Şirket Ekonomileri Birliği'nin anketinde, tüketici harcamalarındaki büyüme tahmini yüzde 2.8'den yüzde 2.1'e indirildi.

Ekonomistlerin bir diğer endişe konusu olarak da konut sektörü öne çıkıyor. Ekonomistler, konut fiyatlarının önümüzdeki yıl yüzde 1 artış kaydetmesinden önce, bu yıl yüzde 2 düşeceğini öngördü.