Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Bakır ve petrol fiyatlarındaki yükselişin ham madde ve enerji üreticilerine değer kazandırmasıyla Asya Borsaları yükseldi. MSCI Asya Pasifik Endeksi 1 yılın en düşük düzeyinden geri sıçrama yaptı.

Dünyanın en büyük maden şirketi BHP Billiton Ltd., petrol ve bakır fiyatlarının artışıyla desteklenerek yüzde 2.4 primlendi ve ham madde üreticilerindeki yükselişe öncülük etti. Enerji üreticisi Inpex Corp. yüzde 1.4 yükseldi. Sanayi robotları üreticisi Fanuc Corp., geçtiğimiz hafta yüzde 15 değer kaybetmesinin ardından yüzde 3.6 artış kaydetti. Dünyanın en büyük oyun konsolleri üreticisi Nintendo Co., 3 boyutlu konsol satışlarının düştüğüne ilişkin spekülasyon üzerine yüzde 4.1 geriledi.

MSCI Asya Pasifik Endeksi yüzde 0.5 düşüşle 118.58 puandan işlem gördü. Endeks gün içinde yüzde 0.1 değer kaybetmişti. MSCI Asya Pasifik Endeksi geçtiğimiz 2 günde yüzde 3.3 değer kaybederek, Ağustos 2010'dan bu yana en düşük seviyesine işaret etmişti.

Hisselerin son zamanlarda çok sert düşmesinden ötürü şimdi bir miktar yükseldiğini belirten Tokyo'daki Resona Bank Ltd.'ın baş stratejisti Koichi Kurose, temel faktörlerde bir değişiklik olmadığına dikkat çekti. Kurose, küresel ekonomi ve Yunanistan'ın temerrüde düşeceğine ilişkin endişelerden ötürü hisselerdeki düşüşün sürebileceğini söyledi.

Asya Pasifik Endeksi Ağustos'ta ABD ve Avrupa kaynaklı küresel ekonomiye ilişkin endişelerin etkisiyle yüzde 8.6 değer kaybetmişti.

Japon Nikkei 225 Endeksi yüzde 0.7 yükseldi. Tayvan'daki Taiex Endeksi 2 günlük tatilinin ardından ilk açık gününde yüzde 1.8 geriledi. Çin Şanghay Bileşik Endeksi de bugün yüzde 1.4 düştü.