Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Papa 16. Benediktus, Alman Federal Meclisi'nde (Bundestag) bir konuşma yaptı.

Papa, meclis binasına girişinde Federal Meclis Başkanı Norbert Lammert tarafından karşılandı. Meclis defterini de imzalayan Papa, konuşmasından önce Cumhurbaşkanı Christian Wulff ve Başbakan Angela Merkel ile fotoğraf çektirdi.

Lammert mecliste yaptığı selamlama konuşmasında, Almanya'da yıllarca din savaşlarının sürdürüldüğünü, sonuçta aydınlanmanın yanı sıra laiklik anlayışıyla da geliştiğini belirterek, inancın yanı sıra akılcılığın da önemli olduğunu söyledi.

Almanya'da 2. Dünya Savaşı sırasında Yahudilere yapılanları da hatırlatan Lammert, bu nedenle bugün Papa'nın meclis çatısı altında Yahudi cemaatinin üyeleriyle görüşmesinden dolayı da büyük mutluluk duyduğunu kaydetti.

Papa da, Almanca yaptığı konuşmasında, ağırlıklı olarak insanların iyi ve kötü arasında seçim yapabilmesinin önemine değinerek, özellikle politikacılardan, başarı için çaba göstermekten çok adalet için çaba harcamalarını istedi.

"Politikacılar başarı ve yükselmek için değil, adaletle barışın sağlanması için çaba harcamalı" diyen Papa, başarılı olmaya çalışmanın insanı hırsa da sürükleyebileceğini, adaletsizliği gidermenin politikacıların en önemli görevlerinden biri olması gerektiğini ifade etti.

Bazı yerlerde günümüzde Katolik inançlı denilmesinin bile neredeyse utanç verici bir şey olarak görüldüğünü kaydeden Papa, insanların daha fazla inançlı olması gerektiğini, bu konunun ele alındığı bir ortamın yaratılmasını istediğini söyledi.

Almanya'nın 1970'li yıllarda başlattığı ekolojik mücadeleyi de takdir ettiğini belirten Papa, konuşmasında herhangi bir partinin reklamını yapmak istemediğini, ancak doğanın korunmasının çok önemli olduğunu kaydetti.

Papa, "Doğanın sesini dinlemeli ve ona yanıt vermeliyiz" dedi.

Meclisteki konuşmayı, Wulff, Lammert ve Merkel'in yanı sıra, bakanlar, eyalet başbakanları ve çok sayıda milletvekili dinledi.

Papa 16. Benediktus, konuşmasının ardından mecliste Yahudi cemaatinin bazı temsilcileriyle bir araya geldi.

Papa daha sonra Olimpiyat stadına geçerek, burada yaklaşık 70 bin kişinin katılacağı bir ayin düzenleyecek.