Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

G20 ülkelerinin maliye bakanları, diğer bir resesyona girileceği endişeleri ile hisse senetlerinin tüm dünyada sert düşüşler yaşamasının ardından, küresel ekonomiye yönelik artan risklerle mücadele taahhüdünde bulundu ve Avrupa'ya borç krizini kontrol altına alma çağrısında bulundu.

G20 ülkelerinin maliye bakanları ve merkez bankası başkanlarının dün Washington'da yaptıkları açıklamada, "Politika yapıcıları küresel ekonominin karşı karşıya bulunduğu yenilenen zorlukları giderme konusunda güçlü ve koordineli uluslararası tepki verme taahhüdünde bulunmuştur" denildi.

Önceden planlanmayan bu bildirge, yetkililerin yatırımcılardaki endişeleri konusunda alarm durumunda olduklarını işaret ederken, büyümeyi destekleyecek yeni politikaların altını çizme konusunda yetersiz kaldı. Avrupa'da borç krizinin kötüleşmesi ve ABD ekonomisinde daralma endişeleri, 45 ülkenin hisselerini içeren MSCI Tüm Ülkeler Dünya Endeksi'nin iki yılı aşkın bir süreden sonra ilk kez ayı piyasasına girmesine neden oldu.

Societe Generale SA'nın Hong Kong ofisinden ekonomist Joe Lau, "Güçlü bir adım olmadan sözel destekler artık ikna edici değil" dedi ve "Yatırımcılar politika yapıcılardan şimdi somut güvenilir hareketler bekliyor. Mevcut tedirginlik ve belirsizlik dikkate alındığında, somut adımlar bile yeterli olmayabilir" yorumunda bulundu.

G20'den gelen bu açıklama sonrası Asya seansında hisse senetleri taban seviyelerinden hafifçe toparlandı. Ancak Japonya haric MSCI Asya Pasifik Endeksi Haziran 2010'dan bu yana en düşük kapanışını gerçekleştirmeye hazırlanıyor.