Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Avrupa Merkez Bankası (AMB) Yönetim Konseyi üyesi Luc Coene, ekonomik verilerin hayalkırıklığı yaratması durumunda, AMB'nin büyümeye yönelik risklerin üzerine gitmek amacıyla gelecek ay harekete geçebileceğini söyledi.

Belçika Merkez Bankası'nın da başkanı olan Coene, dün Washington'da yaptığı değerlendirmede, faiz indirimine yönelik bir soru üzerine, "AMB asla hiçbir şeyi peşinen gözardı etmez" dedi ve "Eğer veriler Ekim ayı başında bizim algıladığımızdan daha kötü çıkarsa, bu yönde kararlar alınabilir" yorumunda bulundu.

Avrupalı politika yapıcılar, bölgedeki ülke borç krizinin dünyanın diğer bir reseyona gireceği endişelerini artırmasından dolayı, diğer ülkelerdeki mevkidaşlarının baskısı altında kalıyor. Barclays Capital ve Royal Bank of Scotland Plc'den ekonomistler, Avrupa Merkez Bankası'nın bu yılın başlarında yaptığı iki faiz artırımını tersine çevireceği tahmininde bulunuyorlar.

Coene, Avrupa Merkez Bankası'nın alacağı potansiyel tedbirlerden birinin, 12 ay ve hatta daha uzun vadeli banka kredilerinin tekrar başlatılması olabileceğini söyledi. Coene, gösterge faizin indirilmesinin mutlaka daha uzun vadeli faizleri aşağı çekmeye yardımcı olmadığını da sözlerine ekledi.

Coene, "Uzun vadeli banka kredilerini, buna acil ihtiyaç duyulduğunu hissettiğimizde yapabiliriz. Şu anda buna ihtiyaç olduğunu düşünmüyorum, fakat iki hafta içinde olabilir" değerlendirmesinde bulundu.

Avrupa Merkez Bankası toplantısı 6 Ekim'de yapılacak. AMB'nin politika faizi yüzde 1.5'ta, ancak ABD ve Japonya merkez bankalarının faizi sıfıra yakın, İngiltere'ninki ise yüzde 0.5 seviyesinde.