Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Piyasalarda "Twist Operasyonu" olarak adlandırılan Fed'in portföyündeki kısa vadeli tahvillerin bir bölümünü uzun vadeli tahvillerle değiştirme planı, faizleri düşürmede başarılı olurken, ortodoks olmayan para politikasının ekonomik büyümeyi güçlendireceği konusunda yatırımcıları ikna edemedi.

Hisse senetleri, Fed'in 400 milyar dolarlık tahvil değişim planını açıklamasının ardından, dün itibariyle, ikinci günde de düşüşünü sürdürdü. 30 yıl vadeli ABD Hazine tahvilleri ralli yaparken, bu kağıdın faizleri son üç yılın en düşük seviyesine indi. Dow Jones Endeksi ise Aralık 2008'den bu yana en büyük çaplı iki günlük düşüşünü gerçekleştirdi.

Fed Başkanı Ben S. Bernanke ve Fed'in diğer politika yapıcıları, 21 Eylül'deki toplantıdan sonra yapılan açıklamada, ekonomik görünüme yönelik "ciddi aşağı yönlü" riskler olduğunu kaydettiler ve ekonomistlerin toparlanmaya küçük çaplı bir katkısının olacağını öne sürdükleri 400 milyar dolarlık bir plan duyurdular. New York'ta OppenheimerFunds Inc.'den baş ekonomist Jerry Webman, Fed'in yatırımcılara programın nasıl destek sağlayacağını açıklama konusunda yeterli iş yapmadığını söyledi.

Webman, "Bu plan, eğer birisi bize düşük faizlerin asıl ekonomik aktiviteye etkisini gösteren bir ekonomik mekanizmayı tam olarak gösterseydi faydalı olurdu" dedi ve "Bu planın neden işleyeceğinin varsayıldığını bize söyleyin. Zira burada birşey eksik" yorumunda bulundu.