Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Bölge ülekerinin ve merkez bankalarının borç krizinin çözülmesi için politika yapıcılara baskı uygulaması ile Avrupa hisse senetleri cuma gününün ardından haftanın ilk iş gününde de günü artıda kapattı.

Avrupa'nın en büyük sigorta şirketlerinden Allianz SE ve Axa SA hisseleri yüzde 7'den fazla sıçradı. Avrupa Merkz Bankası'nın faiz oranlarını indirebileceği spekülasyonunun ortasında Deutsche Bank AG hisseleri banka hisselerinin yükselişine öncülük etti. Gümüşün 1980'den beri en büyük 3 günlük kaybı yaşaması ile Fresnillo Plc hisseleri ise yüzde 7.1 tepetaklak oldu.

IMF'nin euro bölgesi ülekelrinin borç krizinden kurtulmak için ne gerekiyorsa onu yapmak zorunda olduklarını açıklamalarının ardından Gösterge endeksi Stoxx Avrupa 600, önceki yüzde 1.4'lük kaybından sıçrayışla yüzde 1.9 değer kazanarak Londra'da TSİ 18.43'te 220.28 seviyesine ulaştı.

"IMF görüşmelerinden hiçbir somut sonuç çıkmış değil, fakat faiz indirimi ve Sorunlu Varlıkları Kurtarma Programı (TARP) ile ilgili birçok konuşma var ve bu bazı çevreleri iyimserliğe itiyor." diyen Knight Capital Europe yöneticisi Ioan Smith, "Ama ben hala daha katedilmesi gereken çok yol olduğunu düşünüyorum." yorumunda bulundu.

Temerrüdün sınırında duran Yunanistan'ın borç krizinin yaydığı endişe ile geçtiğimiz ay 3.5 trilyon USD'den fazlası hisse piyasalrında eriyip gitti. Stoxx 600 Endeksi bu yılın başından beri yüzde 24 kayıpla seyrediyor.

Batı Avrupa'nın 28 ulusal gösterge endeksinden 16'sı günü artıda kapattı. Almanya'nın DAX Endeksi yüzde 2.3 değer kazanırken Fransa'nın CAC 40 Endeksi yüzde 1.4 yükseliş gösterdi. İngiltere'nin FTSE 100 Endeksi ise madencilik şirketlerinin kazanıcının sınırlı kalamsı sebebiyle günü yüzde 0.5 kazançla kapattı.