Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Gelişen piyasa hisse senetleri, Avrupa liderlerinin bölgedeki borç krizinin çözüm yolları konusunda anlaşmaya yakın olduğu sepekülasyonuna bağlı olarak yükseldi. Gösterge endeks son 16 ayın en güçlü yükselişini gerçekleştirmeye hazırlanıyor.

MSCI Gelişen Piyasalar Endeksi yüzde 3.4 yükselerek, Seul saatiyle 15:39'da 880.39 puana yükseldi ve 10 Mayıs 2010'dan bu yana en hızlı rallisini yapmaya hazırlanıyor. Endeks dün son iki yılın en düşük seviyesinde kapandı. Güney Kore'de Kospi Endeksi yüzde 5 ile Asya'da en hızlı yükselişi gösteren endeks olurken, Endonezya'da Jakarta Bileşik Endeksi yüzde 4.7 ve Tayvan'da Taiex Endeksi yüzde 3.1 yükseldi. Filipinler'de finans piyasaları Nesat Tayfunu'nun kıyı bölgelerine ulaşması ile birlikte kapalıydı.

Finans, teknoloji ve tüketici ürünleri şirketlerinin hisseleri, ABD Hazine Bakanı Timothy F. Geithner'ın, Avrupalı hükümetlerin, haftasonu Washington'daki toplantılarda küresel finans yetkililerinin endişelerini işittikten sonra, bölgedeki borç krizini çözüme kavuşturmak için daha fazla güç kullanacakları tahmininde bulunmasının ardından yükselişlere öncülük etti. Dün bir Avrupa Merkez Bankası (AMB) yetkilisi, bankanın teminatlı tahvil alımını yeniden başlatabileceğini ve fonlamada rahatlama sağlamak için faiz indirimini görüşebileceğini kaydetti.

Seul'de Samsung Asset Management Co.'dan fon yöneticisi Lim Chang Gue, "Yatırımcılar, Avrupa'nın bölgedeki sıkıntıları kontrol altına almak için anlaşma yolunda ilerleme kaydedeceğine oynuyor görünüyor" dedi ve "Son satış dalgasından ciddi darbe alan piyasalar oldukça güçlü bir tepki veriyor" değerlendirmesinde bulundu.

MSCI Gelişen Piyasalar Endeksi, küresel ekonominin resesyona girmekte olduğu endişeleri ile bu ay yüzde 15 düştü ve Ekim 2008'den bu yana en hızlı aylık düşüşünü gerçekleştirmeye yöneldi. Endeks 2 Mayıs'ta gördüğü bu yılın zirvesinden yüzde 27 geriledi.