Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Avrupa hisse senetleri, politika yapıcıların bölgedeki borç krizini çözme yolunda çabalarını artırmasının ardından, yükselişini üçüncü güne de taşıdı. Asya hisseleri ve ABD endeks vadelileri de yükseldi.

 BNP Paribas SA ve Credit Agricole SA, yüzde 7'nin üzerinde artışlar göstererek banka hisselerindeki ralliye öncülük etti. Kamyon üreticisi MAN SE, Avrupa Birliği'nin Volkswagen AG  ile birlieşmeyi onaylamasının ardından yüzde 6.8 değer kazandı. Avrupa'nın satışlar bakımından ikinci büyük ilaç şirketi Novartis AG, Seebri ilacının iki çalışmada olumlu sonuçlar vermesinin etkisiyle yüzde 1.6 yükseldi.

Gösterge Stoxx Europe 600 Endeksi yüzde 2.1 yükselerek, Londra saati ile 08:20'de 224.95 seviyesine çıktı. Endeks, 22 Eylül'de son iki yılın en düşük seviyesine inmesinin ardından son üç seansta yüzde 4.7 yükseldi. Bu, içinde bulunduğumuz ayın en hızlı üç günlük yükselişiydi.

Melbourne'de IG Markets'ten kurumsal trader Chris Weston, "Traderlar aniden, artan bir şekilde, Avrupa liderlerinin şimdi borç krizini kontrol altına alma konusunda başarılı biçimde anlaşmaya varabilecekleri güvenini duyuyor" dedi ve ""Yatırımcılar sinirlenmemeli ve aynı zamanda, merkez bankaları ve maliye bakanları mesaj halinde olmalı. Zira kurtarma planının başarısızlığına yönelik bir gelişme piyasaların bir kez daha zor durumda kalmasına neden olabilir" yorumunda bulundu.

Stoxx 600 Endeksi, Avrupa ve Amerika verilerinin tahminlerden kötü çıkmasının küresel büyümenin risk altında olduğu endişelerini artırması sonucu, Şubat ayında gördüğü bu yılın zirvesinden yüzde 26 düştü.