Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Avrupa'daki borç krizini yorumlayan Citigroup Inc.'in CEO'su Vikram Pandit, Euro Bölgesi'ndeki krizin euronun ayakta kalmasıyla değil, ülkelerin kendi borçlarıyla ilgili olduğunu söyledi. Pandit aynı zamanda bankanın risk seviyesini de "oldukça idare edilebilir seviyede" olarak değerlendirdi.

Bloomberg televizyonuna yaptığı açıklamada "bu bir kaldıraç sorunu, euro sorunu değil" ifadelerini kullanan Pandit, Avrupalıların bu krizin üstesinden geleceğini ve Euro Birliği'ne bağlılıklarını kanıtlayacağını söyledi.

ABD'nin en büyük üçüncü bankası Citigroup bu yıl Yunanistan gibi Avrupa'daki sorunlu ülkelerin temerrüte düşeceği endişesiyle yüzde 45 değer kaybetti. Euro, 12 yıl içinde kurulduğundan bu yana olan ortalama seviyesinin hâlâ üzerinde seyrediyor. Döviz traderları ise bunu euronun dağılmayacağının bir sinyali olarak algılıyor.

Citigroup'un 45 milyar dolarlık hükümet yardımıyla kurtarılması esnasında bankanın başında olan Pandit, bankanın 3. çeyrek verilerini açıklamasının ardından bankanın Avrupa'daki risklerine ilişkin bilgi verebileceklerini söyledi.

New York'taki bankanın Yunanistan, İtalya, Portekiz, İspanya ve İrlanda'dan kaynaklanan risklerinin toplamı 31.7 milyar dolara ulaşıyor. Citigroup'un ayrıca Fransa ile de Haziran itibariyle 15.7 milyar dolar değerinde sınır ötesi ödenmemiş borcu bulunuyor.