Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Dün Almanya'da EFSF'nin büyüklüğünün artırılmasını öngören yasanın onaylanması ve ABD ekonomisinin büyüdüğünü gösteren verilerle emtia fiyatları ikinci günde yükseldi ve 2008'den beri kaydettiği en büyük çeyrek dönemlik düşüşünü geri aldı.

24 ham maddeden oluşan S&P GSCI Endeksi altın ve petrol öncüğünde yüzde 0.4 artarak 608.90 puan oldu. Ham petrolün varil fiyatı yüzde 1.3 yükselirken altın ise yüzde 1.6 yükseldi ve 12. çeyrek dönemlik artışına yöneldi. Buğday fiyatları da yüzde 1'lik artışla ikinci günde de değerlendi.

Mine Life'ta enerji ve maden analisti olan Gavin Wendt, yakın dönemde algının gelişmekte olduğunu belirterek, "Orta ve uzun vadede emtialar oldukça güçlü görünüyor" diye konuştu. Wendt ayrıca yakın dönemdeki negatif haberler veya piyasanın 'negatif' olarak algıladığı haberler nedeniyle emtialarda belirgin satışlar olduğunu da sözlerine ekledi.

Avrupa'daki mali kriz ve temerrüt riskinin emtia talebini düşüreceğine dair spekülasyonla GSCI Endeksi Haziran'dan bu yana yüzde 9 değer kaybetti.

Alman Federal Meclisi dün, Avrupa Finansal İstikrar Fonunun (EFSF) genişletilmesi ile ilgili yasayı onaylamıştı. Öte yandan dün ABD ekonomisinin ikinci çeyrekte yüzde 1.3 büyüdüğü görülmüştü. Ülkede geçen hafta işsizlk maaşı başvurularnın da beklenenden fazla düştüğü açıklandı.

Dün gelen bu haberlerle S&P 500 Endeksi yüzde 2.2 değer kazanmıştı.