Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Pekin Hükümeti'nin enflasyon önlemleri kapsamında sıkı para politikasını sürdürmesi ve deniz aşırı ihracat taleplerinin azalmasıyla Çin'in büyümesinin yavaşladığına yönelik sinyaller artıyor. Çin Borsası değer kaybederek, Nisan 2009'dan bu yana en düşük kapanışına yöneldi.

İmalat endeksinin üçüncü kez üst üste düşüşe işaret etmesinin ardından Anhui Conch Cement Co. ve Sany Heavy Industry Co. inşaat sektörü hisselerindeki değer kaybına öncülük etti. Çin'in en büyük ikinci bakır üreticisi Tongling Nonferrous Metals Group Co. metal fiyatlarındaki gevşemenin etkisiyle emtia üreticilerindeki düşüşe öncü oldu. Çin borsası önümüzdeki hafta tatil sebebiyle kapalı olacak.

Şanghay Bileşik Endeksi yüzde 0.4 kayıpla 2,356.48 puana gerilerken, CSI 300 Endeksi de yüzde 0.3 değer kaybederek 2,580.19 puana düştü.

Önümüzdeki çeyrekte birçok şirketin kazanç tahminlerini düşürebileceğini söyleyen Dazhong Insurance Co.'nun fon yöneticilerinden Wu Kan, Avrupa'daki borç krizinden ötürü önümüzdeki hafta borsaların kapalı olmasından tedirgin olduklarını belirtti.

Şanghay Bileşik Endeksi bu çeyrekte yüzde 15 değer kaybederek Haziran 2010'da sonlanan çeyrekten bu yana en sert düşüşüne işaret etti. Endeks bu yıl hükümetin faiz ve munzam karşılık artışlarının etkisiyle yüzde 16 aşağıda seyrediyor.

Çin borsası tahmini kazançlarının 10.9 katı üzerinde değerlenerek, en düşük seviyesini kaydetti.