Kış hazırlıkları ekonomiye yaradı
Kışın yaklaşmasıyla hazırlıklara başlayan ev hanımlarının işbirliği, esnafı ve ekonomiyi de destekliyor
Ev hanımları, kışın tüketecekleri yiyecekleri hazırlayıp kilerlerini en sağlıklı ve ekonomik şekilde doldurma telaşına girerken, kış hazırlığı esnafa da olumlu şekilde yansıyor.
Adana ve ilçelerinde birçok ev hanımı, bahçelerinde yetiştirdikleri veya satın aldıkları dolmalık biber, patlıcan, bamya, kabak gibi sebzeler ile incir, üzüm, dut gibi gibi meyveleri ipe dizerek kurutuyor.
Yemeklerde kullanılacak nane, kekik, sumak, pul biber gibi baharatlar ile bulgur, salça, reçel, pekmez, turşu, yeşil zeytin ve yufka ekmeklerini hazırlayan Adanalı kadınlar, yiyeceklerin hazırlanmasında ''imece'' geleneğini de yaşatıyor.
Çukurova yöresinde el birliği yapan komşular, kışlık yiyecek hazırlamanın zorluğunu paylaşıyor, ihtiyaç fazlası ürünlerini ise ev yapımı ürünlerin piyasaya sunulduğu yerel işletmelere satarak aynı zamanda aile bütçelerine önemli oranda katkı sağlıyorlar.
EV HANIMLARININ ÖNCELİĞİ SAĞLIK VE EKONOMİ
Yiyeceklerin sonbahardan hazır edilmesi kış aylarında ev hanımlarına hem ekonomik anlamda kolaylık sağlıyor, hem de daha sağlıklı oluyor. Ürünleri kendileri hazırladıkları için hijyene oldukça önem veren kadınlar, aile fertlerine yazlık sebzeleri kışın da en doğal halleriyle tüketme şansı sağlıyorlar.
Kozan ilçesinde de kış hazırlığı için alışveriş yapan ev hanımları Nuray Ünlü ve Sonay Andırın, kış aylarında tüketecekleri birçok ürünü yaz aylarında komşuları ile birlikte hazırladıklarını, yapmaya fırsat ve imkan bulamadıkları meyvelerden yapılan reçel, pekmez gibi yiyecekleri ise esnaftan temin ettiklerini belirttiler. Ev hanımları kendi yaptıkları erişte, turşu, zeytin ve kurutulmuş yiyeceklerin hem daha lezzetli, hem de ekonomik olduğunu söyledi.
DAĞ KÖYLERİNDEKİ HAZIRLIKLAR EKSİKSİZ YAPILIYOR
Adana kent merkezine göre kışı daha ağır şartlar altında geçiren yüksek kesimlerdeki Feke ilçesinde de kış telaşı bir başka yaşanıyor. Karın yağması ile yaşam koşulları oldukça zorlaşan, bazı köy yolları ulaşıma kapanan ilçede, bu nedenle kış hazırlıklarının eksiksiz yapılması gerekiyor.
Dağlardan topladıkları sumağı köylerdeki su değirmenlerinde öğüterek kışlık sumak ihtiyacını karşılayan ev hanımları, dolmalık biber ve patlıcan gibi sebzeleri kurutuyor, yolların kapalı olabileceği durumlar için yufka ekmek yaparak kışlık ekmek ihtiyacına yönelik tedbir alıyor.
Hazırlıkları eksiksiz tamamlamak için yazın sonu ve sonbaharın başında ''karınca gibi'' çalışan kadınlar, kış aylarında ise rahat ediyor.
Adana'nın Feke gibi yine yüksek kesimlerde kışı zor şartlar altına geçiren bir diğer ilçesi Aladağ'da da yörede yetişen yerli buğday ve keçi yoğurdu ile tarhana yapılıyor. Soğuk kış aylarında içenlerin içini ısıtan tarhana çorbası, şimdiden hazırlanıp tüketileceği zamana kadar bekletiliyor.
KIŞ HAZIRLIKLARI ESNAFA YARADI
Ramazan Bayramı ve okulların açılması sürecinde hareketlilik yaşayan esnaf, ev hanımlarının kış hazırlıkları için yoğun bir telaşa girmesi ve ihtiyaç duyulan gıdaları satın alınmasıyla ekonomik canlılık yaşamayı sürdürüyor.
Kozan Belediyesi Perakende Hali'nde esnaflık yapan Mehmet Aygün, kadınların yaz tatilinin bitimiyle birlikte kış hazırlıklarına başladıklarını, piyasada yaşanan hareketliliğin esnafın yüzünü güldürdüğünü belirtti.
Sezon itibari ile özellikle kurutulmuş sebze ve meyveler ile incir reçeli ve pekmez çeşitlerinden sattıklarını, ceviz, bal ve bakliyat çeşitlerine de rağbet olduğunu kaydetti.
Aynı halde esnaflık yapan Mithat Baz da kadınların birçok ürünü evde yapabildiğini ancak buna fırsatı ve imkanı olmayanların ise eksiklerini esnaftan tamamladıklarını ifade ederek, ''Çoğu kadın salça, zeytin, turşu veya tarhanasını kendisi yapar. Bunu yapmayan ancak geleneksel tatları kışın sofralarından eksik etmek istemeyenlerde bu ürünleri bizlerden satın alırlar. Örneğin, tarhanalar yazın kurutulur ve torbalarda saklanır. Soğuk kış günlerinde içi ısıtan bir çorba olarak sofralarda yerini alır'' dedi.