Piyasalar daha da sert satıyor
-
Son çeyreğin ilk haftasında risk piyasaları sert satışları izliyor
Son çeyreğin ilk haftasında risk piyasaları sert satışları izliyor.
GLOBAL BÜYÜME VE FİNANSAL RİSKLER ANA BAŞLIKLAR
Avrupa kaynaklı finansal riskler ve tüm kürede gerçekleşme riski bulunan ekonomik yavaşlama, piyasa oyuncularını riskten kaçmaya mecbur bırakıyor. Cuma günü ABD borsaları bu endişelerle gerilerken S&P 500 Endeksi haftayı % 2.5 düşerek 1.131 puandan kapattı, Dow Jones Sanayi Endeksi ise 11 bin puanın altında kapandı. S&P 500 Endeksi şu sıralarda vadeli işlemlerde % 0.6 geriliyor. ABD 10 yıllıkları yeni haftaya % 1.90 bileşiğin altında başlarken Dolar Endeksi 79 seviyesinin de üstüne çıktı. Tipik olarak riskten kaçınılan zamanlarda güvenli liman özelliği olan Dolar, yükseliyor.
Dolar’ın yükselişi ve yavaşlama senaryoları emtia fiyatlarını aşağı çekerken SPGSCI Emtia Endeksi Cuma gününü % 2.6 düşüşle tamamladı. Libya ve Irak’tan gelen yeni petrolle üretimi artıran OPEC petrol fiyatının düşüşünü izliyor. ABD tipi ham petrol fiyatı varil başına % 1.45 düşüşle 78.05 Dolar’a işaret ediyor, brent 101.66’da. Altın ve gümüşte yükselişler izlenirken global merkez bankalarının altın varlıklarına eklemede bulunmaları altın fiyatını destekliyor. Spot altın ons başına 1.632 Dolar’a yükseldi. Tarım emtiasında satışlar yaşanırken Goldman Sachs’ın hedef fiyatını aşağı çektiği mısırda kayıplar % 1.73 düzeyinde. Baz metallerde satışlar yavaşlama endişeleri ile sertleşirken bakırda geri çekilme % 4.01’e ulaşmış durumda.
YAVAŞLAMA SENARYOSUNA BİR KATKI DA ASYA’DAN
Haftasonu Çin’den gelen PMI ( Satınalma Yöneticileri Endeksi) verisi korkulanın aksine, beklentilerin hafif üzerinde 51.2 olarak açıklandı, 50’nin üstü genişlemeye işaret ediyor. Diğer yandan, Eylül ayında genelllikle Çin tatili ve yeni yıl siparişleri sebebiyle yükselme eğilimi yaşayan endeks bu kez son yılların en küçük mevsimsel yükselişini yaşadı. Ekonominin çeyreklik bazda barometresi görevini gören ve işletmelerin geleceğe bakışını test eden Japonya Tankan Endeksi de depremin yaşandığı Mart ayından önceki dönemden de kötü durumda. Japonya Nikkei 225 Endeksi % 2.39 düşüşte ve 8.492 puanda, Dolar / Yen ise 77 seviyesine inmiş durumda. Çin’de ise resmi tatil sebebiyle piyasalar kapalı. MSCI Asya Pasifik Endeksi % 3.1 düşüşte ve Hong Kong’da düşüşler % 5’i buluyor.
AVRUPA İZLENİYOR, İÇ PİYASADA ALIMLARIN DEVAMI İZLENİYOR
Yunanistan’dan gelen son haberler 6.6 milyar Euro’luk kemer sıkma tedbirlerinin de onaylandığı yönünde. Yapılan açıklamalara göre ise hükümetin IMF programına göre tutturması gereken bu yılki ve gelecek yılki bütçe dengesi sağlanamayacak. 30 bin kamu işçisinin maaşında indirime gidecek ve bir bölümünü de işten çıkaracak olan hükümet 2011 ve 2012 bütçe açığı hedefleri olan % 7.6 ve % 6.5’in yine de kaçırılacağını açıkladı. Ülkenin bu sene ayrıca % 5.5 küçülebileceği bekleniyor. Hedeflerinin tutturamadığı için Troyka’dan olumlu rapor alamayan ve 8 milyar Euro’luk kredi dilimini de alamayan ülkenin kısa vadeli kaderi 13 Ekim’de yapılacak değerlendirme sonrasında çizilecek. Ekim ayı sonuna kadar nakti bulunduğunu açıklayan Yunan hükümeti için bu yardım elzem durumda. Haber akışı sonrası Euro / Dolar 1.3318’de. Türkiye’nin de içinde bulunduğu Gelişen Avrupa kurları % 0.4 ile % 0.9 arasında kayıplar sergiliyorlar. Bugün Avrupalı Maliye Bakanları biraraya gelecekler ve olası zararın yayılması riskine karşı bankaları korumak adına önlemler almaya çalışacaklar.
Cuma gününü pozitif ayrışmayı sürdürerek geçiren İMKB 100 Endeksi % 0.11 düşüşle 59.693 puandan 3. Çeyreği tamamladı. İMKB 30 Endeksi ise % 0.21 artışla günü kapattı. Endeksilerin yıl başındna bu yana 9 civarında geriledikleri görülüyor. Avrupa’nın genelini kapsayan Eurostoxx 600 için bu yüzde 18 ve S&P 500 içinse 10.04’te. MSCI Asya Endeksi ise % 25 gerilemiş durumda. Dolar / TL 1.8659’dan güne başlayarak rekor seviyelere yakın seyrederken Euro / TL 2.4853’te ve Sepet Kur 2.1755’te. Gösterge tahvil faizi ise yeni haftaya % 8.41 bileşikten başlayacak. Açıklanacak enflasyon rakamları da yaındna takip edilecek. Çekirdek enflasyonun, manşet enflasyonu Nisan ayından bu yana ilk kez geçmesi bekleniyor. TÜFE’nin Eylül ayında yıllık bazda % 6.03 olarak gerçekleşeceği tahmin edilirken çekirdek enflasyonun aynı dönem için % 6.8 olarak açıklanacağı tahmin ediliyor. Enflasyon hedeflerinin 2012 itibariyle kolaylıkla tutturulacağı Merkez Bankası tarafından açıklanmıştı. Bugün takip edilecek veri akışı şu şekilde :
10.00 TR PMI
10.00 TR ENFLASYON
10.50 FRAnsa PMI
10.55 ALMANYA PMI
11.00 AVRUPA PMI
17.00 ABD İNŞAAT HARCAMALARI
17.00 ABD ISM İMALAT ENDEKSİ
Gökhan Şen
Bloomberg HT
Araştırma Bölümü
Twitter.com/Gokhan_Sen