Asya paraları faiz desteğini yitiriyor
-
Asya'da ihracat büyümesinin yavaşladığına dair raporların ardından ve faiz artışı ihtimallerinin düşmesi üzerine Asya paraları zayıfladı
Güney Kore wonu öncülüğünde düşüş kaydeden Asya paralarındaki değer kaybında bölgedeki ihracat büyümesindeki yavaşlama ve enflasyondaki gevşemenin bu yıl daha fazla faiz artışına gidilmeyeceğinin çok olasılık dahilinde olmadığını düşündürmesi etkili oldu.
Endonezya ve Güney Kore'de bu ay açıklanan deniz aşırı satışlar ve fiyat endeksleri raporları yavaşlamaya işaret ederken, Tayland'da da enflasyon yavaşladı ve Hindistan'da ihracat büyümesi neredeyse yarısına düştü. Tayvan Merkez Bankası bugünkü açıklamasında küresel ekonomideki yavaşlama sebebiyle enflasyonist baskıların azaldığını belirtti. Tayvan Merkez Bankası geçtiğimiz haftaki çeyrek dönem toplantısında faizleri sabit bırakma kararı alarak, 5 kez üst üste yapmış olduğu artışları da sonlandırmıştı.
Güney Kore wonu, dolar karşısında geçtiğimiz haftaki kapanışı olan 1,204.29 seviyesinden yüzde 2.2 değer kaybetti. Güney Kore'de finansal piyasalar dün tatil sebebiyle kapalıydı. Endonezya rupisi bugün yüzde 0.7 düşüşle 8,960'a; Filipin pezosu yüzde 0.4 kayıpla 44.143'e ve Malezya ringgiti yüzde 0.2 düşüle 3.2133'e geriledi.
Küresel ekonomik yavaşlamanın Asya'da ihracata bağımlılığı olan ülkelerin büyümelerini tehdit ettiğini, bunun da bölge paralarının üzerindeki baskıyı artırdığını belirten Tokyo'daki Japon Ekonomik Araştırmalar Merkezi'nin araştırmacılarından Hideki Hayashi, faiz artışlarına ilişkin beklentilerin de artık düşmüş olduğuna dikkat çekti.
Won ve ringgit Temmuz 2010'dan bu yana en düşük seviyelerine gerilerken, Singapur ve Tayvan dolarları da Avrupa'nın borç krizine çözüm bulamayacağına dair endişelerle ABD dolarına sığınması üzerine bu yılın en düşük düzeylerine yöneldi. ABD doları bugün 16 önemli para biriminin 15'i karşısında desteklendi.