Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Alışveriş Merkezi Yatırımcıları Derneği ile Akademetre Research tarafından ortaklaşa oluşturulan Alışveriş Merkezleri Endeksi'nin Ağustos ayı sonuçları açıklandı. Her ay düzenli yayınlanan verilere göre ciro endeksi 2010 Ağustos ayına göre %15 artarak 110 puana ulaştı.  

Ağustos ayında Ramazan ve bayram tatili nedeni ile İstanbul’dan ayrılanlar Anadolu’da alışverişine devam ederek, Anadolu ciro endeksinin %19 artmasına ve 123 puana ulaşmasına neden oldu.
 
Bu durum İstanbul AVM’lerinin metrekare verimliliklerini düşürmesine karşın, Anadolu AVM’lerinin metrekare verimlilikleri yükselmesine yol açtı ve Anadolu’da cirolar bir önceki aya göre % 19 artışla 413 tl/m2 ye ulaştı.
 
2010 Ağustos ayına göre 2011 Ağustos ayının cirolarında; giyim - aksesuar ve ayakkabı - çanta cirolarında sezon sonu indirimlerinin de etkisi ile %25 artış yaşanırken, diğer kategorisinde % 10, AVM’lerdeki yiyecek-içecek alanlarınında %3, teknoloji market ve elektrikli eşyalarda %5 artış gerçekleşti, hipermarket, süpermarket ve şarküteri ciroları ise %4 puan geriledi.

Ziyaretçi endeksinde de 2010’un aynı dönemine göre %10’luk bir artış gerçekleşerek endeks 101 puana ulaşmıştı.

AVM endeksi Ağustos ayı sonuçlarının ortaya çıkardığı, Anadolu cirolarında yaşanan Ramazan ve bayram artışını değerlendiren AYD Başkanı Hakan Kodal, “Ramazan ayı ve bayram tatili dolayısı ile İstanbul’dan Anadolu’ya gidenler, gittikleri yerlerde de AVM’lerden alışveriş yapmayı sürdürdü. AVM’ler genel anlamda sadık müşterilerini koruduğu gibi yeni açılan avm ler de kendi müşteri kitlelerini oluşturdular” dedi.