Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD’de başlayan risk alma harekatı İtalya haberleri ile beklemede.

İLK ATEŞ ABD’DE YAKILDI

Seansın açılmasıyla beraber satışlara sahne olan ABD piyasalarında Borsa oynaklığı özellikle göze çarptı. S&P 500 Endeksi gün içinde 1.075 puana inse de kapanışı % 2.25 artışla 1.123 puandan yaptı. Dow Jones Sanayi Endeksi ise dipten gelen 400 puanlık alımla 10.808 seviyesine tırmandı. Son saatte gelen alımlarda, FT’de çıkan bir haber ve Bernenke etkili oldu. Gazeteye göre Avrupa’da bankaların eşgüdümlü bir şekilde sermayelendirileceği konuşuluyor. Diğer yandan ise Fed Başkanı Bernanke’nin politik baskıya boğun eğmeyeceği ve gerekirse ekonomiye yardım etmek amacıyla yeni önlemler alabileceği açıklamaları da piyasa katılımcılarını mutlu etti. S&P 500 vadeli işlem kontratlarında % 0.06 geriliyor, ABD 10 yıllık tahvil faizi % 1.831’de. Dolar Endeksi 79.26’dan işlem görüyor.

Dün Dexia’dan gelen haberlerde bankanın bundan sonraki yükümlülüklerinin Fransa ve Belçika Devletleri garantörlüğünde olacağı açıklandı. Daha önce kriz esnasında bir kurtarmaya şahit olan banka böylece ikinci kez kamu yardımına ihtiyaç duymuş oldu. Diğer bankaların da takip edebileceği beklentisi ile banka hisseleri gerilemeye devam etti. Gece gelen haberlerde ise İtalya’nın uzun vadeli kredi notu 3 basamak birden indirilerek Aa2’den A2’ye indirildi. Notu indiren Moody’s böylece S&P’yi takip etmiş oldu. Kararı takiben ise 7 Macar bankasının kredi notunu indirmek için de izlemeye alan kuruluş ayrıca İtalya’nın notunu olası bir indirim için negatif izlemede bıraktı. Euro / Dolar bununla gerilerken son gelinen seviye 1.3311 ve Macar Forinti de Dolar’a karşı % 0.22 ekside. Diğer Gelişen Avrupa para birimleri de Dolar’a karşı gerilerken Ruble ve Şekel değer kazanıyorlar.

EMTİADA TOPARLANMA ÇABALARI, ASYA KARIŞIK

Dün de gerileyerek günü tamamlayan S&P GSCIm Emtia Endeksi bu sabah tepkiyle başladı. Geçtiğimiz çeyrek % 12 gerileyen endeksin en büyük yardımcıları petrol ve metaller oluyor. ABD tipi ham petrolde varil başına 78.02 seviyesin okunurken yükseliş % 3’ü geçti. Brent’te işlemler 101.63 Dolar’dan geçerken baz metallerde de tepki göze çarpıyor. Bakırda %  1.27’lik artış diğer baz maddelerde de söz konusu. Başkan Bernanke’nin destek mesajı ve gelinen düşük seviyeler alıcıları cezbediyor. Tarım emtiasında da düşen fiyatların talep yaratacağı beklentisi etkili oluyor. Mısır ve buğdaydaki yükseliş % 1’I aşmış durumda. Spot altın hafif primli ve ons başına 1.628 Dolar’dan işlem görüyor, spot gümüşte ise hafta başından bu yana gelen alımlar terse çevril iş durumda ve % 0.58’lik gerç çekilme ile ons başına fiyat 30 Dolar’ın altına indi. Asya’da Hong Kong ve Çin kapalı ancak bölgenin kalanında işlemler devam ediyor. MSCI Asya Endeksi % 0.1 gerilerken Japonya Nikkei Endeksi % 0.76 geriliyor ve 8.392 puanda. Tayland ve Avustralya borsalarındaki alımlar ise % 1’I geçmiş durumda.

DOLARDA YENİ REKOR, BORSADA SATIŞ

Türk Lirası değer kaybetmeye devam ederken riskten kaçış hareketi içeriye de yansıyor. Dolar / TL 1.9096 ile tarihi zirvesine çıkarken sabah ilk işlemlerde 1.8918 seviyesi öne çıkıyor. Sepet Kur 2.2052’de ve Euro / TL 2.5173’te. Para birimine gelen satış faizi de etkilerken gösterge tahvilin bileşik faizi günü % 8.562dan tamamladı. Yaklaşık bir aydır global borsalardan ayrışan İMKB bu kez bankalara gelen satışlarla geriledi ve günü % 3.78 kayıpla 57.209 puandan kapattı. Bankacılık Endeksi % 5.23 gerilerken, Halkbank % 6.54 ile İMKB 100’deki en fazla düşen banka hissesi oldu. Bugün izlenecek veri akışı şöyle :

 

İngiltere'de 2.çeyrek cari işlemler dengesi ve GSYH açıklanacak 11:30

Euro Bölgesi'nde Ağustos ayı perakende satışlar açıklanacak 12:00

ABD'de Eylül ayı Challenger işten çıkarmalar verisi açıklanacak 14:30

ABD'de Eylül ayı ADP özel sektör istihdam verisi açıklanacak 15:15

ABD'de Eylül ayı ISM imalat dışı endeksi açıklanacak 17:00

ABD'de haftalık petrol stok verileri açıklanacak 17:30

ODD, Türkiye'de Eylül ayı otomotiv satış verilerini açıklayacak 18:00

TCMB TÜFE ve ÜFE bazlı reel efektif kur gerçekleşmelerini açıklayacak 18:00

 

Gökhan Şen

Bloomberg HT

Araştırma Bölümü

Twitter.com/Gokhan_Sen

gsen@bloomberght.com