Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Moody's'in İtalya'nın kredi notunu düşürmesinin Avrupa'nın borç krizinden bankaları koruyamayacağını düşündürmesi Asya Borsalarına satış getirdi.

Dünyanın en büyük otomobil üreticisi Toyota Motor Corp. yüzde 2 düştü. Japonya'daki kamu hizmeti şirketleri, elektrik ücretlerinde hükümetin reforma gideceğine ilişkin spekülasyonla değer kaybetti. Dünyanın en büyük maden şirketi BHP Billiton Ltd., Financial Times'ın Avrupa'nın bankaların yeniden sermayelendirilmesine ilişkin haber üzerine emtiada yaşanan rallinin etkisiyle yüzde 3.4 artış kaydetti.

MSCI Asya Pasifik Endeksi yüzde 0.11 kayıpla 107.53 puana geriledi. Endeks üçüncü çeyrekte Avrupa'daki borç krizini ve ABD ekonomisindeki yavaşlamaların dünyayı yeni bir resesyona sürükleyeceğine yönelik endişelerin sonucunda yüzde 16 değer kaybetti ve 2008'den bu yana en sert düşüşüne işaret etti.

Avrupa'daki ülkelerin borçlarının ve bankaların istikrarına ilişkin hâlâ birçok şeyin yapılması gerektiğini belirten Sidney'deki Colonial First State Global Asset Management'ın yatırım piyasaları araştırma müdürü Stephen Halmarick, ASya'daki hisselerin de hayal kırıklığı sebebiyle kırılgan olmaya devam ettiğini söyledi.

Japon Nikkei 225 Endeksi yüzde 0.8 ve Güney Kore Kospi Endeksi yüzde 1.8 değer kaybederken, Avustralya'nın S&P/ASX 200 Endeksi yüzde 1 değerlendi. Hong Kong borsası bugün tatil sebebiyle kapalıydı.