Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Avrupa'daki borç krizine ilişkin endişeler ve ekonomik yavaşlama sinyallerinin Avrupa Merkez Bankası'nı yarınki toplantısında parasal teşviğini artırmak zorunda bırakacağına ilişkin spekülasyon üzerine euro, dolar karşısında geri adım attı.

Euro Birliği'nin ortak para birimi, traderlar AMB'nin faizleri düşüreceğine yönelik pozisyonlarını artırması ve yarın açıklanacak olan Ağustos ayı perakende satış verilerinin düşük gelmesinin beklenmesiyle yen karşısındaki kazançlarını devam ettiremedi. ABD Merkez Bankası Başkanı Ben Bernanke'nin ABD'nin büyümesini teşvik etmek için harekete geçmeye hazır olduklarının sinyalini vermesi üzerine dolar, önemli para birimlerinin çoğunluğu karşısında primlendi.

Avrupa ekonomisinin temel verilerde soğumaya işaret ettiğini belirten Royal Bank of Scotland Group Plc'nin Döviz stratejistlerinden Greg Gibbs, Perşembe günü faizlerin düşürüleceğini, bunun da euroyu daha da aşağı çekeceğini öngördü.

Euro, dolar karşısında 1.3349'dan 1.3294'e geriledi. Euro, Japon yeni karşısında dün yüzde 1.6 değerlenmeyle 27 Nisan'dan bu yana en büyük yükselişini kaydetmesinin ardından bugün 102.54'ten 101.90'a düştü.

Bloomberg anketine katılan ekonomistler, Euro Bölgesi'nde perakende satışların Ağustos ayında yüzde 0.3 değer kaybetmiş olmasını bekliyor.