Gelişen ülke paraları zor günler yaşıyor
Avrupa'daki borç ve bankacılık krizinin gelişen piyasaları da etkilemesiyle, gelişmekte olan ülke para birimleri 2008'den bu yana en sert düşüşünü kaydediyor
Euro Bölgesi'ndeki bankacılık ve borç krizi, bir zamanlar küresel yavaşlamaya karşı dirençli olduğu düşünülen gelişmekte olan ülkelerinin para birimlerine daha da değer kaybettirebilir. Gelişen piyasalar para birimleri 2008'den bu yana en sert düşüşüne işaret ediyor.
Uluslararası Ödemeler Bankası'nın verilerine göre, Avrupa'nın gelişmekte olan ülkelere verdikleri 3.4 trilyon dolarlık borç miktarı, ABD ve Japonya'daki kuruluşların verdiği kredilerin toplamını 3'e katlıyor. Royal Bank of Canada'ya göre, bu durum gelişen ülkelerinin Avrupa'daki borç krizi karşısında, 2008'deki krizden daha fazla kırılgan olmasına neden oluyor.
Uluslararası Para Fonu IMF geçtiğimiz ay Avrupa'daki borç krizinin derinleştiği ve küresel ekonomiyi tehdit ettiği gerekçesiyle gelişmekte olan ülkelerin büyüme tahminlerini aşağı çekti. Opsiyon traderları da aralarında Brezilya reali ve Güney Afrika randı da olan para birimlerinin düşeceğine oynuyor.
Sorunların Batı Avrupa ve ABD merkezli olduğunu ve oradaki varlık fiyatlarının düşmesinin ardından şimdi sırada gelişen piyasaların olduğunun altını çizen Royal Bank of Canada'nın gelişmekte olan piyasa araştırmaları müdürü Nick Chamie, "ABD ve Avrupa'daki şartlar uzun vadeli olarak istikrara kavuşuncaya kadar, gelişen piyasa varlıkları da satış baskısı altında olacak" dedi.