Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD'de tarım dışı istihdam Eylül ayında beklenenden daha fazla bir artış gösterdi. İstihdam verileri önceki iki ayda yukarı yönde revize edildi ve çalışılan saat sayısı ve kazançlarda artışlar görüldü. Bu veriler, ABD istihdam piyasasının kötüleşmekte olduğu yolundaki endişeleri azalttı.

Tarım dışı istihdam Eylül ayında 103,000 arttı. Ağustos ayı için daha önce sıfır artış olarak açıklanan istihdam, 57,000 artışa revize edildi. Bloomberg'in araştırmasına göre, tarım dışı istihdamın Eylül ayında 60,000 artması bekleniyordu. Tarım dışı istihdamda Eylül ayındaki artış, telekomunikasyon sektöründe tekrar işe dönen 45,000 kişiyi de içeriyor. İşsizlik oranı ise Eylül ayında, beklendiği üzere yüzde 9.1'de kaldı.

İstihdamdaki hızlı artış, işsizlik oranının 2013 yılına kadar yüzde 8'in üzerinde kalmasının tahmin edilmesine karşın, işverenlerin ABD'nin resesyona girmeyeceğine güvendiklerinin bir işareti olarak değerlendiriliyor. Dünyanın en büyük ekonomisinin resesyona girebileceği riski, Fed'in ve ABD Başkanı Barack Obama'nın büyümeyi desteklemek için yeni tedbirler almasına neden oldu.

Roseland, New Jersey'de J.H. Cohn LLP'nin ekonomi araştırma direktörü Patrick O’Keefe, "Yavaş-büyüme toparlanması sürecindeyiz" dedi ve "Zemin kaybetmiyoruz, ancak aşırı yüksek işsizlik oranını da yoluna koyamıyoruz" yorumunda bulundu.

Bloomberg News'un anketine katılan 91 ekonomistin tahminleri, 50,000 düşüş ile 115,000 artış arasında gerçekleşti.