Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

(A.A) - Menkul kıymet yatırım ortaklıklarında, ortaklığın portföyü ile ilgili aracılık hizmetleri, portföy yöneticiliği veya yatırım danışmanlığı hizmeti alınan kurumdan sağlanamayacak.

Sermaye Piyasası Kurulunun, 'Menkul Kıymet Yatırım Ortaklıklarına İlişkin Esaslar Tebliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ'i Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Ortaklıklar, yeterli sayıda personel istihdam etmek kaydıyla kendi portföylerini yönetebilecekleri gibi, portföy yönetim hizmetini imzalanan bir sözleşme ve Kurulun portföy yöneticiliğine ilişkin düzenlemeleri çerçevesinde portföy yöneticiliği yetki belgesine sahip kurumlardan da sağlayabilecekler.

Portföy yönetim hizmetinin imzalanan bir sözleşme ile dışarıdan sağlanmadığı durumda, ortaklıklar nezdinde Kurulun lisanslama ve sicil tutmaya ilişkin düzenlemeleri çerçevesinde lisans belgesine sahip yeterli sayıda portföy yöneticisi istihdam edilmesi, portföy yönetimi karar alma sürecine ilişkin yazılı bir prosedür oluşturulması ve kararlara dayanak teşkil eden bilgi ve belgelerin ortaklıkların merkezinde en az 5 yıl süreyle saklanması gerekecek. Bu durumda Kuruldan yatırım danışmanlığı yetki belgesi almış bir kurumdan imzalanan bir sözleşme ve Kurulun yatırım danışmanlığına ilişkin düzenlemeleri çerçevesinde yatırım danışmanlığı hizmeti sağlanabilecek.

Ortaklıkların, ortaklık dışından sağlanan hizmetler ve personel için ödedikleri yıllık komisyon ve ücretlerin toplamı, ortaklığın ilgili yıl için hesaplanan ortalama net aktif değerinin yüzde 2'sini geçemeyecek.

Ortaklığın portföyü ile ilgili aracılık hizmetleri, portföy yöneticiliği veya yatırım danışmanlığı hizmeti alınan kurumdan sağlanamayacak. Bu tebliğin yayım tarihinden önce menkul kıymet yatırım ortaklığı statüsünü kazanmış ortaklıkların, söz konusu hükümlere 1 Ocak 2013 tarihi itibarıyla uyum sağlamaları gerekecek.

-Aracı Kurum Hesap Planı-

Öte yandan, Sermaye Piyasası Kurulunun, ''Aracı Kurum Hesap Planı ve Planın Kullanım Esasları Hakkında Tebliğde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ''i de Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Buna göre 31 Ocak 1992 tarihli söz konusu tebliğin ekinde yer alan Aracı Kurum Hesap Planına ilgili oldukları hesap gruplarında yer almak üzere, yeni hesap numaraları eklendi.