Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Dünyanın en hızlı büyüyen 2. ekonomisi Çin'de 1 haftalık tatil esnasında konut satışlarının düşüş kaydetmesi ve hükümetin yakıt fiyatlarını indirmesiyle enerji üreticilerinin gerilemesiyle Çin Borsası değer kaybetti. Şanghay Bileşik Endeksi Nisan 2009'dan bu yana en düşük seviyesine işaret etti.

Shanghai Securities News'ın yüksek enflasyon sinyallerinin sıkı para politikalarının devam edeceğinin sinyalini verdiğine ilişkin haberi üzerine Industrial&Commercial Bank of China Ltd. ve China Vanke Co. bankalardaki değer kaybına öncülük etti. Çin'in en büyük petrol üreticisi PetroChina Co., bu yılın ilk akaryakıt indiriminin ardından yüzde 0.7 düştü. Akaryakıt indirimi, kazançlara ilişkin endişeleri artırdı.

Likidite sıkışıklığının bazı küçük şirketleri; para politikasının da bankaları ve piyasaları aşağı çektiğini belirten Shanghai Securities Co.'nun stratejistlerinden Tu Jun, piyasa duyarlılığının oldukça düşük olduğuna ve yatırımcıların da kötü haberlere karşı daha kırılgan olduğuna dikkat çekti.

Şanghay Bileşik Endeksi yüzde 0.2 kayıpla 2,353.68 puana geriledi ve 8 Nisan 2009'dan bu yana en düşük seviyesine işaret etti. CSI 300 Endeksi yüzde 0.3 değer kaybederek 2,574.34'ten işlem gördü. Gösterge endekslerdeki düşüş, bakır ve kömür üreticilerindeki değerlenme sebebiyle sınırlı oldu. Çin piyasaları geçtiğimiz hafta kapalıydı.

Şanghay Bileşik Endeksi önceki çeyrekte yüzde 15 kayıpla, Haziran 2010'dan bu yana en sert 3 aylık kaybına işaret etti. Endeks bu yıl hükümetin sıkı para politikalarının etkisiyle yüzde 16 aşağıda seyrediyor. Çin borsası tahmini kârın 10.9 katından fiyatlanıyor.