Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Hisselerden 11 trilyon doların silinmesinin ardından yatırımcılar, 2009'dan bu yana görülen en düşük değerlemelerin kayıplar için bir engel oluşturmayacağına inanıyor. Bu inançla yatırımcıların hisselerin düşüşüne göre aldıkları pozisyonlar son 5 yılın en yüksek seviyesine ulaştı.

Açığa satışların göstergesi olan ödünç hisseler Temmuz ayında yüzde 9.5'ten Eylül'de yüzde 11.6'ya çıktı. Bu artış 2006'dan bu yana en büyük sıçramasına işaret ediyor. Çin'deki hisselerin düşüşüne göre alınan pozisyonlar 4 yılın en yüksek seviyesine ulaşırken, ABD hisselerinin düşüşüne göre alınan pozisyonlar da 2009'dan bu yana en yüksek seviyesinde seyrediyor.

45 büyük ülkeden 37'sindeki endekslerin yüzde 20 değer kaybetmesinin ardından, küresel ekonomideki yavaşlamaya ilişkin endişeler açığa satışları artırıyor. Yüzde 20 düşüş, ayı piyasasına girildiğinin en belirgin göstergesi olarak kabul ediliyor. MSCI Tüm Dünya Endeksi'ndeki değerlemeler 16 yıllık ortalamanın yarısında seyretmesi ve 3 yıl önce Lehman Brothers'ın iflasının ardından kaydedilen değerlemelerin çok az üzerinde seyretmesiyle boğalar da düşüşlerin çok fazla olduğunu söylüyor. Mayıs ayından bu yana görülen kayıplar, Brezilya, Rusya, Hindistan ve Çin'in toplam gayrisafi yurtiçi hasılalarını aşıyor.

Lehman'ın iflasının insanların hâlâ aklında olduğunu belirten Kopenhang'daki Nordea Bank AB'nin kıdemli stratejistlerinden Henrik Drusebjerg, "yeniden yanmak istemiyor. Ya bir koruma almaları gerektiğinin ya da tamamen çıkmaları gerektiğini düşünüyorlar" dedi.

Hisse senetlerinde geçtiğimiz hafta görülen yükselişle MSCI Tüm Dünya Endeksi yüzde 1.8 değerlendi ve 285.68 puana çıktı. Avrupalı politika yapıcıların bölgedeki borç krizini çözmeye yönelik adımlarını artırması, Borsalardaki yükselişte etkili oldu. 45 gelişmekte olan ve gelişmiş ekonomiyi içeren endeks 3. çeyrekte yüzde 18 gerileyerek, Lehman iflasından bu yana en sert düşüşüne işaret etti.