Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Almanya ve Fransa liderlerinin borç krizine çözüm için üç hafta içinde bir plan hazırlanacağı taahhüdünde bulunması Avrupa piyasalarını olumlu etkiliyor. Euro ve Aralık vadeli Standard & Poor's 500 (S&P 500) endeks kontratı yükselirken, emtia grubu kazançlarını dördüncü güne de taşıdı. Avrupa hisse senetleri ise artı ve eksi bölgelerinde dalgalandıktan sonra hafifçe değer kazandı.

17 Avrupa ülkesinin ortak para birimi euro dolar karşısında, Londra saati ile 10:31'de yüzde 1.4 yukarıda seyrediyordu. Aralık vadeli S&P 500 endeks kontratı yüzde 1.1 yükselirken, Stoxx 600 Endeksi yüzde 0.4'lük bir çıkış gerçekleştirdi. Emtia fiyatlarını içeren S&P GSCI Endeksi yüzde 0.8 yükseldi. Belçika tahvillerinin temerrüdüne karşılık sigorta primi (CDS'ler) ikinci günde de yükseldi.

Almanya Başbakanı Angela Merkel ve Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy dün yaptıkları açıklamada, Avrupa bankalarının yeniden sermayelendirilmesine ve Yunanisan'ın borç sorununa yönelik bir planı 3 Kasım'daki G20 toplantısına kadar hazırlayacaklarını kaydetti. Belçika, bugün yaptığı açıklamada, bir dönem yerel yönetimlere kredi sağlayan lider bir banka olan Dexia SA'nın bir bölümünü satın alacağını ve zor durumdaki bankayı kurtarma planının bir parçası olarak, mevduat sahiplerinin korunacağını belirtti.

Royal Bank of Scotland Group Plc'nin Londra ofisinden stratejist  Alberto Gallo, "Merkel-Sarkozy açıklaması, bankalar üzerinde odaklanmasından dolayı olumlu." dedi ve "Zamanlama oldukça istekli görünüyor. Krize ay sonuna kadar tam bir tepki, çıtayı yükseğe çekiyor" yorumunda bulundu.