Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Avrupa'nın en büyük 2 ekonomisinin liderlerinin 3 hafta içinde borç krizinin çözümüne ve bankaların yeniden sermayelendirilmesine ilişkin yol haritasını açıklayacaklarının söylemesinin ardından Avrupa Borsaları, ABD Endeks Vadelileri ve Asya borsaları değer kazandı. Stoxx Europe 600 Endeksi, enerji şirketlerinin ralli yapmasıyla 2 haftadır devam eden kazançlarını genişletti.

HSBC Holdings Plc.'nin Premier Oil Plc.'nin  tavsiyesini yükseltmesinin ardından enerji şirketleri endeksi, Stoxx 600'de en iyi performans gösteren sektör endeksi oldu. BP Plc, endeksteki sıçramaya en büyük katkıyı sağladı. Erste Group Bank AG, Macaristan ve Romanya'daki birimlerinde yazmak zorunda kaldıkları zararların etkisiyle bu yıl zarar edeceklerini açıklamasının ardından yüzde 13 değer kaybetti. Belçika'nın zararlarını azaltmak için bir kısmını kamulaştırdığı Dexia SA da yeniden işlem görmeye başladığında aktif olabilir.

Stoxx 600 Endeksi yüzde 0.7 kazançla 233.59 puana yükseldi. Aralık vadeli Standard&Poor's 500 Endeks vadelileri yüzde 1.4 yükselirken, MSCI Asya Pasifik Endeksi de yüzde 0.6 değerlendi.

Almanya ve Fransa'nın bir çözüm bulacağına inandığını belirten Schroder Investment Management Ltd.'ın yönetici direktörü Andy Brough, "piyasalar bir pozisyon alınıp, yola devam edilebileceğini görmek istiyor" dedi.

Almanya Başbakanı Angela Merkel ve Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, finansal sistemi tehdit eden Euro Bölgesi'ndeki borç krizini çözmek için çabalarını artırarak, bir yol haritası açıklanması için Ekim sonunu tarih olarak belirledi.