Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Rekabet Kurumu Başkanı Prof. Dr. Nurettin Kaldırımcı, Bloomberg HT'de Finans Merkezi programına katıldı. Kaldırımcı, hazine ihaleleleriyle ilgili bir araştırmanın söz konusu olmadığını söyledi.

Türkiye'nin en başarılı kamu kurumu olma vizyonu olduklarını bildiren Kaldırımcı, kuruma gelen şikayetlerde artış olduğunu söylerken rekabet soruşturmaları sürecinin ise kısaldığını belirtti.

Gelen şikayetler üzerine kredi kartları ve tüketici kredileri konusunda ön incelemeye geçildiğini açıklayan Kaldırımcı konuyla ilgili olarak, "Bugünlerde çeşitli kaynaklardan bize kredi kartlarıyla ilgili şikayetler intikal etti. Bu şikayetleri dikkate aldık ve kurumumuz hazırlanan rapor üzerine ön araştırma yaptı. Şu an ön araştırma sürecindeyiz" dedi.

"ÖN SORUŞTURMA YAPIYORUZ"

Kaldırımcı bu durumun tüm bankaları kapsamadığını bildirerek, "Bankacılık sektöründe şikayet edilen alanda bir işbirliği var mı, bankalar arasında danışıklı hareket var mı, uyumlu bir hareket söz konusu mu bunları anlamaya yönelik olarak ön araştırma yapıyoruz" dedi.

"GSM SEKTÖRÜNDE YIKICI REKABET SÖZ KONUSU"

Son yıllarda Türk ekonomisinde rekabetçi duyarlılığın arttığını dile getiren Kaldırımcı, GSM sektöründe yaşanan yüksek rekabete dair de değerlendirmede bulundu. Başkan konuyla ilgili olarak, "Gerçekten GSM sektöründe cep telefonları ile ilgili olarak ciddi rekabetin yaşandığını söyleyebiliriz. Şikayetler daha ziyade yıkıcı rekabetin var olduğu şeklinde. Biz yakın zamanda bir soruşturmayı bitirdik. İlgili pazardaki en yüksek piyasa payı olan teşebüsse ceza verdik. İlgili sektörde yoğun bir rekabet var. Ancak ekstra gayretle teşebbüsleri piyasadan çıkmaya zorlayan rekabet anlayışının sürdürülebilir olmadığını kabul etmek ve bunun uzun vadede olumlu sonuçlar doğurmayacağını görmek lazım" diye konuştu.

"ÇUBUK DEMİR FİYATLARINDA REKABET İHLALİ GÖRMEDİK"

Demir çelik sektörünün de incelemeye alınan sektörlerden biri olduğunu hatırlatan Kaldırımcı, "Bu sektörde rekabetin ihlal edildiğine dair çok sayıda şikayet geliyor. Biz bunlarla ilgili olarak defalarca soruşturma açtık ve geniş çaplı ön araştırma yaptık ve kurulumuz bir rekabet ihlali tablosu olmadığına karar verdi. Yani çubuk demir fiyatlarının teşebbüsler tarafından bilinçli olarak yükseltildiği veya düşürüldüğüne dair ihlal anlamına gelecek bir bulgumuz yok" ifadelerini kullandı.