Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Hisse piyasaları Avrupa'nın borç krizinin üstesinden geleceğinin vurgularcasına yükselirken petrol de Kuveyt ve Nijerya'dan ihraç edilen petrolün altüst olabileceği sinyali ile iki haftanın yükseğine yakın seyrediyor.

Petrol vadelileri dünkü yükselişin ardından bugün pek fazla değişim göstermeyerek ağustostaki kazanç serisinden beri en uzun kazancını yaşıyor.Fransa ve Almanya liderlerinin Avrupa'yı resesyona sürükleyecek olan borç krizini çözeceklerine dair güvence vermelerinin ardından hisse senetleri yükselişe geçti.

Royal Dutch Shell Plc'nin Nijerya kuruluşu sabotaj sebebiyle Forcados ham petrolü için fors majör deklare ederken bir yetkili ise bir saldırının Kuveyt'ten petrol akışını bloke edebileceğini açıkladı.

"Anlık satış emtiada yavaşlamaış görünürken petrol de öncülük ediyor." diyen Australia & New Zealand Banking Group Ltd emtia araştırma müdürü Mark Pervan, "Ham petrol göstergeleri Avrupa'nın borç krizini çözeceği iyimserliği ile sıçradı. Arz faktörü fiyatları destekliyor." yorumunda bulundu.

NYMEX elektronik işlemlerdeki kasım teslimli ham petrolün varili Sidney'de yerel saat ile 13.12'de 21 sent artışla 85.62 dolara yükseldi. Petrolün kontratı dün yüzde 2.9 tırmanarak 21 eylülden beri en yüksek seviye olan 85.41 dolara çıktı. Fiyatlar bu yıl yüzde 6.4 düşüşle seyrediyor. 

Londra merkezli ICE Vadeli İşlemler Avrupa Borsası'ndaki brent petrolünün varili 6 sent artışla 109.02 dolara ulaştı.