Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Slovakya sonrasında gerileyen fiyatlar duruldu, piyasada bekleyiş hakim.

ABD’DE GÜNDEM YOĞUN

Güne negatif tonda başlayan ABD piyasaları günü devamında ise eksilerinden sıyrılmayı başardılar. S&P 500 Endeksi günü % 0.05 artışla 1.195 puandan tamamlarken Dow Jones Sanayi Endeksi ise % 0.15 gerileyerek 11.416 puana indi. Dow Jones içindeki 30 şirket içerisinde üstüne en fazla açığa satış yapılan şirket olan demir-çelik devi Alcoa hisseleri seansı % 2.1 yukarıda tamamlamasına karşın seans sonu işlemlerde % 5.5 geriledi. 3. Çeyrek bilançosu beklentileri karşılayamayan şirket, Avrupa’dan gelen siparişlerin dramatik şekilde düştüğünü açıkladı. Bugün Pepsi Co. karı bekleniyor. ABD’de S&P 500 Endeksi vadeli işlemlerde % 0.3 değer kaybediyor. ABD 10 yıllıkları % 2.13 bileşikten işlem görüyor ve Dolar Endeksi % 0.19 artışla 77.77’de. Politikada ise gündem yoğun. Önce Başkan Obama’nın 447 milyar Dolar’lık istihdam paketini reddeden siyasiler ardından da Çin’in ‘Kur manipülatörü’ olduğu konusundaki oylamada evet oyu verdiler. Çin’den gelen ilk tepki, ABD’nin korumacılık yapmaya çalıştığı yönünde oldu, Çin Yuanı % 0.2 düştü. 

Çin’de tren yapımcısı iki şirkete hükümetin sermaye koyma kararı, dünkü fon alımlarıyla birleşince hisse senetleri yükseldi. Dün de ulusal varlık fonuna bağlı Huijin Ajansı banka hisselerinde alım yaptığını açıklamıştı. Şanghay Bileşik Endeksi % 2.1 yükselirken Hong Kong’da da yükseliş not ediliyor. Dün politika faizini 25 puan indirimle % 6.5’e çeken Endonezya Merkez Bankası sonrasında Filipinler’de de 1.7 milyar Dolar’lık canlandırma paketi de yatırımcıların radarına girmiş durumda. Yarın da Kore MB’nin faizi değiştirmemesi bekleniyor. Filipin Pesosu ve Endozneya Rupisi’nde yatay seyir gözlenirken Kore Wonu % 0.37 geriliyor. Türkiye, Rusya, Brezilya ve Pakistan’dan sonra Gelişen Piyasalar’da faiz indirimleri görülüyor. Sene başından bu yana enflasyonla ve değerli kurla mücadele eden ülkeler bu kez de ekonomik yavaşlama ile mücadele ediyorlar.

AVRUPA’DA KAFALAR KARIŞIK

Slovakya Parlamentosu’nun Avrupa İstikrar Fonu’nun (EFSF) genişletilmesine onay vermemesi ancak hafta sonuna kadar bir evet oyu çıkacağının açıklanması kafaları karıştırdı. Kıtanın kaderinin siyasil amaçlara alet edilmesi rahatsızlık yaratırken bundan sonrası için umutsuzluk yarattı. Yunanistan’a ilişkin Troika değerlendirmesi ise tamamlandı. Ekonomik hedefleri tutturamayan ülkeye verilecek olan 6. Kredi diliminin yine de Kasım ayında, daha önce planlandığı gibi 8 milyar Euro olarak verileceği açıklandı. Dün gelen diğer haberler ise Avrupa Birliği Başkanı Barroso’nun bugün bir banka sermayelendirme planı ile geleceği yönünde. Piyasada, 3 Kasım’a kadar bir banka kurtarma planı geleceği fiyatlanıyor. Euro / Dolar güne 1.3628’den devam ederken Türkiye’nin de içinde bulunduğu Gelişen Piyasa kurları yatay seyrediyorlar. Merkez Bankası’nın açtığı maksimum 350 milyon Dolar’lık ihalede 140 milyon Dolar satması sonrasında zıplayan Dolar / TL ise 1.8404’te. Euro / TL 2.5082 ve Sepet Kur 2.1746’da. Dolar’dak, canlanma ve ihale etkisiyle yükselen faiz ise gösterge kıymette % 8.45 oldu. İMKB günü % 0.58 artışla 58.664’ten tamamladı. Banka hisseleri % 0.9 artışla sanayi sektörünü hafif geride bırakırken Turkcell hisseleri bugün yakın takipte olacak. Olağanüstü Genel Kurul bugün toplanacak ve dağıtılmamış karlar, yönetim değişikliği gibi maddeler bugün belli olacak. 

EMTİADA KARIŞIK SEYİR

Güne Asya hisse senetleri gibi eksi başlayan ancak artıya dönen metallerin etkisiyle başlayan emtia endeksleri bir yandan da Avrupa’daki gelişmeleri izliyor. Dün % 0.9 yükselen S&P GSCI Emtia Endeksi içindeki maddelerden petrol güne yatay başladı. WTI varil başına 85.41’de ve Brent 110.78’de. Altın ve gümüşte cılız alımlar izlenirken spot altının ons başına fiyatı 1.667 Dolar’da. Dün sıçramalar yaşayan tarım emtiası bugün sakin seyrediyor, mısırda alımlar izlenirken buğdayda realizasyon havası hakim.  Bugün takip edilecek veri akışı şu şekilde :

 

-       Fransa'da Ağustos cari işlemler dengesi açıklanacak 09:45 Önceki: 4.5 milyar Euro

-       TÜİK Eylül ayı finansal yatırım araçlarının reel getiri oranlarını açıklayacak 10:00

-       Euro Bölgesi'nde Ağustos ayı sanayi üretimi açıklanacak 12:00 Önceki: 1.0%

-       ABD'de haftalık mağaza satışları verisi açıklanacak 14:45

-       barosso yeniden sermayelendirme sonuçlarını açıklayabilir

-       ABD’de pepsı co. karı açıklanacak

Twitter.com/Gokhan_Sen

Gökhan Şen

Bloomberg HT

Araştırma Bölümü

gsen@bloomberght.com