Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Dünyanın en büyük ekonomisi ABD'nin öncü şirketlerinden Alcoa Inc.'in beklentinin altında kâr açıklaması, ABD ekonomisindeki yavaşlıyor olabileceğinin sinyalini vermesiyle Tokyo Borsası önce düştü; ardından Japon nakliye şirketlerinden gelen kazanç rakamları, kayıpları sınırladı.

Satışlarının yüzde 30'unu Kuzey Amerika'da gerçekleştiren otomobil üreticisi Toyota Motor Corp. yüzde 1 değer kaybetti. Fotoğraf makinası üreticisi Nikon Corp. ve Honda Motor Co., selin Tayland'daki üretimi etkilemesi üzerine düşüş kaydetti. Japonya'nıın 3. büyük nakliye şirketi Kawasaki Kisen Kaisha Ltd., kargo satışlarının 10 ayın en düşük seviyesine ulaşmasıyla yüzde 6.7 yükseldi.

Nikkei 225 Endeksi yüzde 0.3 düşüşle 8,743.71 puana geriledi. Endeks, Almanya Başbakanı Angela Merkel ve Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy'nin Avrupa'daki borç krizinin kontrol altına alınacağını söylemesinin ardından kaydettikleri 3 günlük kazanç dönemine de ara verdi. Daha kapsamlı Topix Endeksi de yüzde 0.3 değer kaybetti ve 752.98 puandan işlem gördü. Topix Endeksi gün içinde Slovakya'da EFSF oylamasından ret kararı çıkmasıyla yüzde 1 değer kaybetmişti.

Yatırımcıların, Alcoa'nın kazançlarını açıklaması ve Slovakya'dan gelen haberlerin ardından hisselerde düşüş olmasını beklediklerini, ancak piyasaların dirençli olduğunu söyleyen Tachibana Securities Co.'nun genel müdürü ve stratejisti Kenichi Hirano, bazı yatırımcıların hisselerde alıma geçtiğini aktardı.

Topix Endeksi bu yıl ABD'de büyümenin yavaşladığı ve Avrupa'daki borç krizinin bankacılık sistemine sıçrayacağına dair endişelerle yüzde 16 değer kaybetti. Sert düşüşler, endeksteki hisselerin fiyatını, defter fiyatının 0.89 katına kadar geriletti ve liste fiyatı/defter fiyatı oranı Mart 2009'dan bu yana en düşük seviyesine işaret etti.

Standard&Poor's 500 Endeks vadelileri bugün yüzde 0.5 aşağıda seyrediyor. S&P 500 Endeksi dün yüzde 0.1 yükseldi; Dow Jones Endeksi ise yüzde 0.2 değer kaybetti.

Dow Jones Endeksi'ne kote olmuş ve 3. çeyreğe ait kazançlarını açıklayan ilk Amerikan şirketi Alcoa'nın hisseleri, kâr rakamlarının beklenti dahilinde kalması üzerine yüzde 4.8 geriledi.