Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Euro Bölgesi'ndeki borç krizinin kötüleyeceğine ilişkin endişelerin yüksek getirili varlık talebini aşağı çekmesi üzerine Asya paraları, Güney Kore wonu öncülüğünde geriledi.

Bloomberg-JP Morgan Asya Dolar Endeksi ikinci gününde de değer kaybederken, MSCI Asya-Pasifik Endeksi, Slovakyo Parlamentosu'nun Avrupa Finansal İstikrar Fonu'ndaki değişikliği reddetmesi üzerine 4 gündür devam eden rallisini sonlandırdı. Avrupalı yetkililer, Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy tarafından borç krizinin kontrol altına alınması için verdiği ay sonu hedefine ulaşabilmek için uğraşıyor.

Avrupa'daki borç krizinin, finansal krize dönüşeceğine yönelik endişelerin yatırımcıların risk duyarlılığını artırdığına ve Asya'daki varlıkların talebini düşürdüğüne dikkat çeken Tokyo'daki Japan Center for Economic Research'ün araştırmacılarından Hideki Hayashi, buna ek olarak bu tür kriz anlarında dolar talebinin de arttığını belirtti.

Asya'da yen hariç en çok işlem gören 10 para biriminin hareketini izleyen Asya Dolar Endeksi yüzde 0.2 düşüşle 115.23 puana geriledi. Güney Kore wonu, ABD doları karşısında yüzde 0.8 kayıpla 1,173.55'e; Malezya ringgiti yüzde 0.4 düşüşle 3.1535'e ve Endonezya rupisi yüzde 0.4 değer kaybıyla 8,948'e geriledi.

Deniz aşırı yatırımcılardan gelen satışlarla Güney Kore wonu 2 haftanın en yükseğinden geri çekildi. Güney Kore'de bugün açıklanan işsizlik rakamlarına göre, ülkede işsizlik oranı Eylül'de yüzde 3.1'den yüzde 3.2'ye yükseldi.