Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Avrupa'da hem ülkeler hem de bankaların kredi notları düşüyor. Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşları Fitch ve Standard&Poor's İspanyol bankalarının notunu düşürdü.

Standard&Poor's 10, Fitch ise 6 İspanyol bankasının notunu düşürürken, ayrıca Standard&Poor's İspanyol bankalarının küresel boyuttaki gücünü de, 1'dan 10'a kadar olan sıralamada 3'ten 4'e geriletti.

Bu gerilemeyle İspanyol finans sistemi, Meksika, Güney Kore, Çek Cumhuriyeti, İsrail ve Slovakya ile aynı düzeye geldi.

Standard&Poor's açıklamasında, İspanyol bankalarının notunun düşürülmesi, "kısa vadede büyüme öngörülmemesi, emlak piyasalarındaki sarsıntının devam etmesi, yazdan itibaren sermaye piyasalarındaki dalgalanması sürmesi" gösterildi.

Standard&Poor's, "İspanya'daki dengesizliğin İspanyol bankalarına olan olumsuz etkisinin gelecek 15 ya da 18 ayda daha devam etmesinin beklendiğini ve emlak satışında ciddi sorunlarla karşı karşıya kalınacağını" savundu.

İspanya'da bankaların yanı sıra ülke notu da geçtiğimiz Cuma kırılmıştı.

Kredi derecelendirme kuruluşu Fitch'den yapılan açıklamada ise, İspanya'nın kredi notunun iki basamak düşürülmesine gerekçe olarak, Euro Bölgesi’ndeki finansman krizinin yoğunluğu ve ispanya'daki özerk yönetimlerin kamu borçları sorunları gösterilmişti.

Fitch, İspanya'nın kamu açığını kapatmaya yönelik hedeflerini tamamlayamayacağına ilişkin şüpheler olduğunu savunmuş, "İspanya'nın net dış borçlanmasının yüksek düzeyde olmasından, ekonomik büyümesinin kırılgan olmasından bahsetmişti.