Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Dünyanın en büyük ekonomisi ABD, bir kez daha Çin'in tepkisini çekecek bir karar verdi. ABD Senatosu, Çin'in yuanı bilinçli olarak düşük tutmasının cezalandırılmasını hedefleyen yasa tasarısına onay verdi. Kanun teklifinin, bunun ticaret bağlarını riske atacağını ve küresel toparlanmayı yavaşlatacağı konusunda uyarıda bulunan Çinli yetkililerin sert tepkisiyle karşılaşması bekleniyor.

Senatoda 35 ret oyuna karşılık 63 "evet" oyuyla kabul edilen tasarı, ABD'deki şirketlere kurlardan gördükleri zararı telafi etme imkanı tanıyor. Temsilciler Meclisi Sözcüsü John Boehner, tasarıyı "tehlikeli" olarak niteleyerek, baskılara direndi. Çin Hükümeti 3 ayrı açıklamayla tasarıyı protesto etti.

Fed Başkanı Ben Bernanke, yuanın dolar karşısında daha hızlı değerlenme konusundaki başarısızlığın, gelişen piyasalardaki taleplerdeki değişimi engellediğini savundu. ABD Hazine Bakanı Timoth Geithner ise yuanın 2010'un ortalarından bu yana yalnızca yüzde 10 değerlendiğini hatırlayarak, bunun çok yavaş olduğunu söyledi.

Ekonomik toparlanmanın zayıfladığı bir dönemde "ABD ve Çin'in birlikte çalışması gerektiğini" savunan Hong Kong'yaki Mizuho Securities Asia Ltd.'ın analistlerinden Shen Jianguang, tasarının şu noktada uygunsuz olduğunu belirtti.

Boehner, ABD Ticaret Odası ve Washington'daki diğer muhalifleri, tasarının ticaret savaşı riski taşıdığına dikkat çekti. Çin Merkez Bankası, Ticaret ve Dış İlişkiler Bakanlıkları bugün ülkenin karşı çıktığını belirtilen açıklamalarını yolladı.