Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Endonezya'nın beklenmedik şekilde faiz indirimine gitmesi ve Filipinler'in teşvik planı açıklamasıyla, Asya'daki politika yapıcılar, yavaşlayan küresel büyümeden ekonomilerini korumaya yönelik adımlarını hızlandırıyor.

Endonezya Merkez Bankası dün Bloomberg anketine katılan 15 ekonomisti şaşırtarak, gösterge faiz oranında 25 baz puanlık indirime gitti ve yüzde 6.5'e çekti. Filipin Başkanı Benigno Aquino da, hükümetin büyüme tahminlerini düşürmesinin ardından 72 milyar pezoluk teşvik paketi açıkladı. Singapur Merkez Bankası'nın da bu hafta para birimindeki değerlenmeyi yavaşlatmak ya da sonlandırmaya yönelik bir adım atması bekleniyor.

Küresel ekonomideki etkileri algılama konusunda proaktif davranmayı istediklerini belirten Endonezya Merkez Bankası'nın Ekonomik Araştırmalar Direktörü Perry Warjiyo, küresel ekonomideki yavaşlamanın bölgenin tamamını etkileyeceğini, bu sebeple enflasyon trendinde ve ekonomik büyümede düşüş beklediklerini söyledi. Warjiyo ayrıca Merkez Bankaları'nın eninde sonunda mali politikalarındaki tercihlerini dengelemek zorunda kalacaklarına dikkat çekti.

ABD'de toparlamanın yavaşlaması ve küresel ekonomiyi tehdit eten Avrupa'daki borç krizinin derinleşmesiyle, gelişen piyasa ülkeleri, enflasyonla mücadeleden, büyümeyi desteklemeye geçti. Brezilya, Türkiye, Rusya ve Pakistan 2011'de borçlanma maliyetlerini düşürürken, Filipinler'den Güney Kore'ye kadar birçok Asya ülkesi son haftalarda faiz artırımlarını durdurdu.